Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pětičlenný gang skončil za mřížemi

Policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) ve spolupráci s Celním ředitelstvím Praha zasahovali v souvislosti s krácením daní na několika místech České republiky a obvinili pět osob.  

            Na případu s krycím názvem „ZIP“ pracovali od prosince loňského roku, kdy vlastní operativní činností získali informace, které směřovaly k organizované skupině, která se měla zabývat mícháním oleje nezatíženého spotřební daní do motorové nafty. Prověřování tohoto případu přivedlo celníky a policisty k pěti mužům ve věku od 33 do 48 let. Zjistili, že pachatelé, kteří měli tuto činnost provádět nejméně od září 2010 do současnosti, míchali pohonné hmoty tak, že navážené minerální oleje byly smíchány s motorovou naftou přímo v areálu skladiště, které si obvinění za tímto účelem pronajali, a takto smíchané „pohonné hmoty“ byly rozváženy ke konečným zákazníkům, kde byly uvedeny do volného prodeje.
 
            Hlavní organizátor této činnosti pak zajistil, aby celá tato činnost byla před příslušnými správci daně zakrývána. Tímto jednáním byl v období od září 2010 do současné doby český stát, zastoupený příslušným správcem daně, zkrácen na spotřební dani, a byla mu tím způsobena škoda minimálně ve výši 23 milionů korun. Na základě předběžného vyhodnocení domovních prohlídek existuje předpoklad, že způsobená škoda bude vyčíslena mnohonásobně vyšší.
 
            Prověřování trestné činnosti bylo velice složité a časově náročné, neboť hlavní organizátor této trestné činnosti dosazoval do statutárních orgánů společností tzv. „bílé koně“. V případě jakéhokoliv zájmu ze strany orgánů činných v trestním řízení došlo okamžitě k přenesení činností na novou společnost, prakticky však za nezměněného personálního obsazení.
 
            V rámci závěrečné fáze realizace bylo provedeno na území Středočeského kraje 8 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, při nichž bylo zadrženo 6 osob. Proti pěti z nich bylo zahájeno trestní stíhání pro zločin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby podle § 240 odst. 1, 2, písm. a), odst. 3 trestního zákoníku. Na hlavního organizátora této trestné činnosti byl podán návrh na vzetí do vazby. Ostatní spoluobvinění jsou stíháni na svobodě. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným trest odnětí svobody až na 10 let.
 
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                           rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem