Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pětice mužů se při krádežích zaměřila na auta

TŘEBÍČSKO: Kriminalisté pachatele dopadli a zahájili jejich trestní stíhání 

Třebíčským kriminalistům se podařilo dopadnout a objasnit závažnou trestnou činnost skupiny pachatelů, kteří se zaměřili na vozidla. V Třebíči se dopustili série krádeží, na svědomí mají více než čtyři desítky poškozených automobilů a zůstala za nimi škoda za téměř půl milionu korun. Kriminalisté zahájili trestní stíhání pětice mužů, obviněni byli ze spáchání dvou trestných činů a vzhledem k výši způsobené škody jim hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Muže důvodně podezřelé ze spáchání majetkové trestné činnosti kriminalisté vypátrali a dopadli v různou dobu na různých místech na Brněnsku a Znojemsku. Vypátrat pachatele se podařilo třebíčským kriminalistům na základě operativního šetření a vedeného prověřování.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání všech pěti mužů, všichni jsou z Brněnska. „Muži ve věku od jednadvaceti do pětadvaceti let byli obviněni ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci spáchaných ve spolupachatelství,“ řekl npor. Mgr. Milan Špaček, vedoucí oddělení obecné kriminality. 

Čtyři z mužů jsou obviněni z toho, že opakovaně vnikli do objektu firmy v Třebíči a z vozidel odcizili katalyzátory. Prvního činu se dopustili již v dubnu, kdy vnikli do oploceného areálu a odcizili katalyzátory z šestnácti zaparkovaných vozidel. Krádeží vznikla škoda přes 200 tisíc a v desítkách tisíc korun počítal majitel škodu způsobenou poškozením automobilů. Objekt se stal cílem obviněných mužů ještě přibližně o tři měsíce později. Katalyzátory v červenci zmizely z deseti zaparkovaných vozidel a škoda vznikla opět vysoká jak krádeží, tak poškozením. Odcizené katalyzátory se muži po krádeži snažili prodat, peníze používali pro svoji potřebu.

V polovině listopadu se tři z obviněných na různých místech Třebíče vloupali z jednoho dne na druhý do vozidel zaparkovaných na ulicích. Velmi nepříjemné překvapení v ranních hodinách čekalo na patnáct majitelů poničených automobilů. Krádeží jim vznikla celková škoda za necelých deset tisíc korun, přes padesát tisíc korun způsobili pachatelé poškozením vozidel. Zaměřili se především na okrajové lokality města, pozornosti trojice ale neuniklo ani parkoviště na ulici v blízkosti centra. V rámci této série vnikali obvinění muži do automobilů zejména po rozbití skleněné výplně. Ve většině případů nic neodcizili a škoda vznikla majiteli poškozením, ve zbývajících případech si odnesli věci jako doklady k vozidlu, navigaci, brýle nebo odcizili katalyzátor. O destruktivním způsobu vloupání svědčí vozidlo Škoda Fabia, ze kterého pachatelé nic neodcizili, ale poškozením dveří a skla způsobili majiteli škodu přes dvacet tisíc korun.

Čtyři z obviněných mužů v minulosti ještě nebyli soudně trestáni. Zbývající jednadvacetiletý muž byl vloni na podzim odsouzen za majetkovou trestnou činnost k podmíněnému trestu odnětí svobody se zkušební dobou do druhé poloviny roku 2023.

Obvinění muži jsou stíháni na svobodě, případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchanou trestnou činnost lze uložit trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

30. listopadu 2021

vytisknout  e-mailem