Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pětatřicet podnapilých řidičů v síti policie

ZLÍNSKÝ KRAJ: Policisté v kontrolách neustanou. 

Pětatřiceti řidičům se o uplynulém víkendu ve Zlínském kraji nevyplatilo řídit pod vlivem alkoholu. Devětadvacet mužů a šest žen od pátku do neděle mělo pozitivní dechové zkoušky, šest z nich nad jedno promile alkoholu. Pět řidičů kvůli svému stavu způsobilo dopravní nehodu. Dva muži ze Zlína navíc měli pozitivní testy na drogy.

Nejvíce – patnáct – opilých řidičů zastavili v uvedené době policisté na Vsetínsku. Třináct mužů a dvě ženy navíc zavinili tři dopravní nehody (viz zpráva). Nejmenší následky byly v kroměřížském okrese, kde jsme od pátku do neděle nevyjížděli vyšetřovat žádnou dopravní nehodu, u které by hrál roli alkohol. Pod vlivem alkoholu tam sedlo za volant šest lidí – pět mužů a jedna žena.

Šest opilých lidí řídilo i ve zlínském okrese. Například v sobotu 29. března v noci se stala nehoda na jedné křižovatce ve Hvozdné na Zlínsku. Dvaadvacetiletý řidič ze Zlína dostal smyk a narazil do plotu a auta, které vedle něj bylo zaparkované. Policistům ale řidič, který nadýchal 1,78 promile, neukázal řidičský průkaz. Nebylo tak těžké zjistit, že žádný nemá. Mladý řidič o něj přišel již dříve: zlínský okresní soud ho zákazem řízení potrestal už v roce 2012. Muž se teď bude zpovídat nejen z řízení pod vlivem alkoholu, resp. trestného činu ohrožení pod vlivem návykových látek, ale také z maření výkonu úředního rozhodnutí. Dále bude muset přispět k náhradě škody, která byla předběžně vyčíslena na 45 tisíc korun.

Na Uherskohradišťsku se také nestala žádná dopravní nehoda pod vlivem alkoholu, avšak řídilo šest opilců. Dva dokonce podezříváme z trestného činu, protože měli v dechu více než jedno promile. 

Za rok 2013 jsme z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky obvinili 534 řidiče (487 v roce 2012). Více než jednou tolik lidí se dopustilo přestupku - řídili pod vlivem alkoholu, ale testy u nich potvrdily nižší než jedno promilovou hranici.

 

31. března 2014, mjr. Ing. Jana Macalíková

vytisknout  e-mailem