Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pestrý týden pražské mordparty

Detektivové pražského krajského ředitelství odvedli tento týden velký kus práce. 

První případ pokusu vraždy se stal v pondělí 1. října kolem devatenácté hodiny v Praze 4 přímo na ulici Hrusická. Dva mladí muži se po vzájemné slovní rozepři fyzicky napadli takovým způsobem, že nejprve devatenáctiletý mladík měl udeřit dvacetiletého muže do oblasti hlavy pravděpodobně kamenem, načež napadený měl reagovat několika bodnými ranami nožem do oblasti hrudníku, boku, ramene a paže. Devatenáctiletý muž proto utíkal pryč a zachránil ho až přihlížející svědek. Útočníkovi se podařilo z místa činu utéci a lidé z okolí přivolali zraněnému mladíkovi záchrannou službu, která ho okamžitě převezla do nemocnice, kde skončil v umělém spánku. Celý případ si převzali kriminalisté pražského krajského ředitelství, kteří po uprchlém vyhlásili celostátní pátrání a v úterý 2. října vydal Obvodní soud pro Prahu 4 předchozí souhlas se zadržením mladého muže. Ten se ovšem ve čtvrtek 4. října dostavil v odpoledních hodinách se svým právním zástupcem do budovy pražského krajského ředitelství, kde ho kriminalisté zadrželi a umístili do policejní cely s podnětem na návrh na vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Malý muž nyní čelí obvinění z trestného činu vraždy ve stádiu pokusu, za což mu hrozí až osmnáctileté vězení.
 
Druhý případ oznámila ve středu 3. října kolem 16. hodiny devětačtyřicetiletá přítelkyně muže, který se měl v neděli večer pohádat se svým známým na Praze 6 v jednom z bytů v ulici Na Hutích. Útočník byl na návštěvě a poté, co došlo k jejich slovní rozepři, opakovaně udeřil sedmačtyřicetiletého muže do obličeje a kopal ho navíc do oblasti hrudníku a břicha. Byt poté násilník opustil a těžce zraněného zanechal bez poskytnutí první pomoci ležet v tratolišti krve. Napadený pak bohužel na následky úrazového šoku svým zraněním podlehl. Detektivům z pražské mordparty se následně podařilo podezřelého devětačtyřicetiletého muže zadržet a umístit do policejní cely s podnětem na návrh na vzetí do vazby. Vyšetřovatel násilníka obvinil z trestného činu těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, za což mu hrozí šestnáctileté vězení.
 
Třetí případ oznámil na tísňovou linku 158 ve středu 3. října kolem třiadvacáté hodiny lékař nemocničního zařízení v Praze 2 s tím, že přijali muže s řeznými poraněními, který byl po napadení v kanceláři na Praze 4 v ulici Ohradní. Kriminalisté krajského ředitelství si i tento případ převzali a svým šetřením pak zjistili, že třiačtyřicetiletý cizinec nejprve vstoupil s úsměvem na rtech do kanceláře, uzamkl za sebou dveře a pěstmi zaútočil na pětadvacetiletého krajana. Když napadený ležel na zemi, útočník navíc vytáhl z batohu nůž a snažil se ho doslova podřezat. Tomu se naštěstí podařilo pohotově vykrýt útok a do řezu vložil svoji ruku, čímž si s největší pravděpodobností zachránil život. Násilník pak začal prohledávat kancelář, ze které odcizil notebook a mobilní telefon. V tom ho však vyrušil kamarád napadeného a domáhal se vstupu do kanceláře. Útočník proto dveře odemkl a se slovy: „Teď se mi to nepovedlo a příště přijdu a dodělám to“, odešel pryč. Kriminalistům se podařilo podezřelého zadržet a umístit do policejní cely s podnětem na návrh na uvalení vazby, o kterém rozhodne soud. Zadržený teď čelí obvinění z trestného činu pokusu vraždy a hrozí mu až dvacetileté vězení, vzhledem k tomu, že útočník se navíc snažil pro sebe získat majetkový prospěch a vyšetřovatel tak rozhodl o přísnější právní kvalifikaci.
 
kpt. Bc. Jana Rösslerová 5. 10. 2012

vytisknout  e-mailem