Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pěstírna za hřbitovní zdí

Na jakousi nekalost na místě posledního odpočinku upozornil anonym. Kriminalisté pak zadrželi manžele - pěstitele. 

Počátkem dubna dorazil na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 6 anonym, který upozorňoval na nelegální výrobu omamných a psychotropních látek, konkrétně pěstování marihuany. K této nekalé činnosti mělo docházet v domku, který je součástí hřbitova u ulice Evropská.

Prošetřování si převzali do své kompetence kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu. Ti na nic nečekali a opatřili si povolení k domovní prohlídce. V rámci té pak v nemovitosti zajistili několik desítek důkazů v podobě jednotlivých komponentů, ze kterých se skládá indoorová pěstírna. Jednalo se o různá potrubí k potřebné vzduchotechnice, časovače zavlažování, osvětlovací tělesa a hnojivo k podpoře a urychlení růstu rostlin. Avšak samotné rostliny se zajistit nepodařilo.

Zadrženým manželům (47, 47) se totiž zjevně doneslo, že se u nich doma chystá šťára a tak „uklidili“, respektive schovali rostliny, přičemž si mysleli, že se jim tak kriminalisté nedostanou na kobylku. Opak byl ale pravdou.

Kriminalisté totiž byli, ostatně jako vždy, při „domovce“ velice pečliví a manželům dokázali, že „úklid“ poměrně zanedbali. Marihuanu totiž detektivové našli například na koštěti, kterým se manželé snažili doslova zamést stopy, nebo pod rohoží, která ležela na podlaze sklepa.

Díky velice pečlivé, až mravenčí práci kriminalistů pátého oddělení prvního policejního obvodu se ze zadržených stali záhy obvinění. Vyšetřovatel je obvinil z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Cesta od zadržení až po obvinění trvala několik měsíců také proto, že bylo k zajištění všech dostupných důkazů nutné provést celou řadu znaleckých posudků a zkoumání. V tomto směru patří veliký dík a uznání specialistům odboru kriminalistické techniky a expertíz pražské policie, kteří velkou měrou přispěli k odhalení a zajištění důkazů o protiprávním jednání.

por. Mgr. Tomáš Hulan 6. 9. 2016

vytisknout  e-mailem