Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Pes pomohl najít drogy

PŘEROVSKO,HRANICKO - Padla obvinění z držení a distribuce drog. 

Kriminalisté z Hranic minulý týden obvinili 40letého muže z Fulneku, kterého kontrolovala hlídka Celního úřadu ve vozidle na odpočivadle mezi obcemi Emauzy a Bělotín z trestného činu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Navíc byl obviněn i z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání protože řídil vozidlo značky Dodge i přesto, že má vysloven zákaz řízení motorových vozidel, který mu měl skončit tento měsíc. Při kontrole vozidla nalezli celníci, za pomoci speciálně vycvičeného služebního psa na vyhledávání návykových látek, přibližně 65 g pervitinu. Z těchto důvodů jsme si případ převzali, řidiče zadrželi a převezli na služební obvod. Záhy provedenou dechovou zkouškou se nepotvrdilo, že by popíjel před jízdou alkohol, nicméně orientační test na návykové látky byl pozitivní na amfetaminy a metamfetaminy. K trestné činnosti se obviněný doznal a uvedl, že nalezené návykové látky má pro vlastní potřebu. V minulosti byl již dvakrát odsouzen, ale ne pro trestnou činnost související s drogami. Dle trestního zákoníku mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
Minulý týden si vyslechl obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy i 32letý muž z Hranic, který poskytoval pervitin dalším uživatelům na Hranicku, Vsetínsku a Novojičínsku. Tuto činnost provozoval minimálně od začátku loňského roku až do doby svého zadržení, které proběhlo v uplynulých dnech. Dobrovolně vydal sáčky s pervitinem, ve kterých se nacházely necelé 2 g pervitinu. Z jeho výpovědi vyplynulo, že pervitin prodával nebo ho daroval za různé protislužby. Obviněný muž měl doposud čistý rejstřík trestů, který ale v případě jeho odsouzení již bude poznamenán. Za popsané protiprávní jednání a výše zmiňovaný trestný čin mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. 

Ve stejné době zadrželi kriminalisté z přerovského oddělení obecné kriminality na ulici Velká Dlážka v Přerově 19letého mladíka, kterému policejní komisař sdělil ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Zadržení proběhlo bez nutnosti použít donucovací prostředky. Z předchozího prověřování a následného výslechu vyplynulo, že minimálně od počátku loňského roku distribuoval převážně marihuanu a v menší míře také pervitin mezi uživatele především na Přerovsku. Předávky návykových látek probíhaly za finanční úplatu anebo jim je poskytoval zdarma. I jemu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.
Posledním obviněným je mladistvý 17letý hoch, který se dopustil stejného provinění (trestného činu) jako dva předchozí dealeři. Prověřováním se zjistilo, že minimálně od počátku roku 2019 do listopadu stejného roku zdarma předával marihuanu dalším osobám, mezi kterými byly i mladistvé osoby. Minulý týden zahájil policejní komisař jeho trestní stíhání, s ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trest.

por. Mgr. Miluše Zajícová
17. června 2020zajištěné věci z vozidla zajištěné věci z vozidla

vytisknout  e-mailem