Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pes napadl a zranil dívku

TŘEBÍČSKO: Majitelé si musejí dávat na své psy pozor 

Třebíčští policisté prověřují případ zranění dítěte psem, ke kterému došlo na konci minulého týdne. Třináctiletou dívku napadl v obci na Třebíčsku pes rasy německý ovčák. Dívka utrpěla zranění, se kterým musela být převezena na ošetření do třebíčské nemocnice, pes ji poškrábal a pokousal. Na základě dosavadního šetření vyplynulo, že pes vyběhl pootevřenými vraty u domu ven a u silnice napadl nezletilou dívku. Případ policisté v současné době prověřují.

Policisté apelují na občany, aby své psy nenechávali volně pobíhat po veřejných prostranstvích. Majitel psa je povinen zamezit jeho volnému pobíhání a na veřejných místech ho musí mít neustále pod kontrolou či dohledem. Je třeba si uvědomit, že volně pobíhající pes může být nebezpečný pro své okolí. Pes může napadnout lidi, zejména chodce a cyklisty, dále ostatní zvířata, může zavinit dopravní nehodu nebo způsobit škodu na majetku. Následky útoku psa na člověka, především jedná-li se o psa větší rasy a dítě, mohou být velmi závažné.

Dále by policisté chtěli doporučit rodičům, aby včas své děti seznámili se zásadami bezpečného chování při kontaktu se psem. I velmi malé děti by měly od svých rodičů vědět, jak lze předcházet útoku psa a jak se chovat při kontaktu s ním. Nejdůležitější pravidlo je nepřibližovat se k neznámým psům. Ke psům, které děti znají, by měly přistupovat pouze v přítomnosti dospělých. Dále by děti měly vědět, že nesmí brát psovi jeho krmení, ale ani předměty, se kterými si v tu chvíli hraje, jako třeba míčky nebo klacky. Psa je vhodné za dodržení předchozích zásad hladit pouze na bocích  nebo případně hrudi, nikdy ne na hlavě. Děti by psovi neměly nikdy sahat do tlamy nebo na obojek a neměly by se mu přímo dívat do očí. Dále nesmí psa dráždit, není vhodné napodobovat jeho štěkání, házet po něm předměty nebo ho tahat za ocas. Velkou a častou chybou je pokoušet se psa, který se zjevně bojí, uchlácholit. Ruka, kterou ho chce dítě pohladit, může být přesně to, čím byl předtím zbit. Pes, který se pak bude cítit ohrožen, může na zdroj svého ohrožení zaútočit.

V případě strachu ze psa je nutné pokusit se zachovat klid, nekřičet, nezvedat prudce ruce nebo jimi mávat a zběsile neutíkat. Je nutné vyhledat nejbližší bezpečné místo jako např. za plot nebo do domu.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

11. července 2017  

vytisknout  e-mailem