Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Perný, ale úspěšný týden Mělnických kriminalistů

Odhalili pěstírnu i výrobnu 

     
       Kriminalistům z Územního odboru Mělník se podařilo objevit další pěstírnu konopí. Dne 15. září 2011, byla na základě předešlých operativních šetření, monitoringu a dalších skutečností, nařízena Okresním soudem Mělník domovní prohlídka rodinného domu v obci Vehlovice, u Mělníka a jeho dalších prostor. Při této prohlídce bylo zjištěno, že jeden z obyvatelů domu, měl v přístavku objektu, velice dobře vybavenou místnost, kde pěstoval indoorovým způsobem konopí. Kriminalisté při akci zajistili celkem 136 kusů této rostliny o celkové výšce 50-130 cm, kdy tyto rostliny měli již vrcholíky, tedy rostlina byla před sklizní. V další místnosti kriminalisté zajistili dalších 90 rostlin. Mimo jiné nalezli i sedm zavakuovaných igelitových obalů s již usušenými vrcholíky rostliny konopí. Tyto sáčky vážili dohromady 591 gramů. Kriminalisté muže na místě zadrželi a byl umístěn se souhlasem státního zástupce do policejní cely.
       Proti třiatřicetiletému muži z Ústecka zahájili kriminalisté trestní stíhání pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který mu lze v jeho případě uložit trest odnětí svobody až na deset let. Usnesení si obviněný převzal osobně. Dne 16. září 2011 byl na pokyn státního zástupce muž ze zadržení propuštěn a nyní je vyšetřován na svobodě.
 
………………..
 
      Dne 14. září 2011 se dostavil do budovy Územního odboru PČR Mělník, na službu kriminální policie a vyšetřování, třiačtyřicetiletý muž z Prahy. Tento policistům sdělil, že byl vydírán dvěma mladými muži, kteří vyhrožovali jemu i jeho rodině a on má nyní strach, aby své výhružky nesplnili. Kriminalisté na základě provedené výslechu a šetření zjistili další skutečnosti.
     Celý skutek se udál ten samý den, v odpoledních hodinách, na Praze 4. Zde poškozeného naložili dva muži, ve věku šestadvacet a devětadvacet let – oba z Lounska, do osobního vozidla Škoda Octavia. Při tomto oba pachatelé muži naznačili, že jeho neuhrazený dluh ve výši cca 42.000,- Kč, který dluží svému zaměstnavateli, je stále neuhrazen. A je nyní potřeba, aby tento dluh muž ihned splatil. Poškozený pachatelům sdělil, že nyní peníze nemá a musel by si je půjčit. Oba dva muži poškozenému sdělili, že znají jeho rodinu a ví i kde bydlí. Mohlo by se jim třeba něco stát. Poté s poškozeným objížděli jeho příbuzné, za účelem sehnání dlužné částky, ale neúspěšně. Nakonec donutili muže podepsat dokumenty, kde uznává svou dlužnou částku, která byla splatná k datu 14. září 2011. Poté jeden z pachatelů, odvezl poškozeného na ubytovnu na Mělníku, kde mu odebral osobní doklady, zaplatil za ubytování a sdělil mu, že si pro něho druhý den přijedou a budou pokračovat ve shánění finanční částky.
      Kriminalisté zahájili ihned pátrání po obou pachatelích. Dne 15. září 2011, byl na základě předchozího souhlasu státního zástupce a za spolupráce Zásahové jednotky Středočeského kraje zadržen devětadvacetiletý muž a to před danou ubytovnou, kde poškozeného předtím zanechal. Pár hodin nato byl jeho šestadvacetiletý komplic taktéž zadržen. Oba dva byli umístěni do policejní cely a bylo proti nim zahájeno trestní stínání pro podezření z trestného činu vydírání ve spolupachatelství, za který jim hrozí trest odnětí svobody až na čtyři roky. Oba byli dne 16. září 2011, eskortování k Mělnickému soudu, kde dosahující soudce rozhodl poslat devětadvacetiletého muže do vazební věznice a jeho „parťáka“ propustil na svobodu. Každý bude vyčkávat na další soud a trest jinde.
……………….
     Další úspěch v boji proti drogové kriminalitě zaznamenali kriminalisté dne 16. září 2011. V Kralupech nad Vltavou, v bytě sídl. Lobeček, v jednom z pronajatých bytů, pěstoval omamnou a psychotropní látku Cannabis neboli marihuanu šestadvacetiletý muž z Mělnicka a to na balkóně náležející pronajatému bytu. Kriminalisté rostliny zajistili a poslali na odbornou expertízu. Policejní vyšetřovatel zahájil proti muži trestní stíhání pro podezření z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za tento skutek muži hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Usnesení si podezřelý převzal a stíhaný je na svobodě.
 ………………….  
   
      Stejně pravděpodobně dopadne i osmatřicetiletá žena z Mělnicka. Podezřelou zadrželi kriminalisté za spolupráce Zásahové jednotky Středočeského kraje, dne 14. září 2011, v bytě v Neratovicích. Tato měla údajně z volně prodejných léků s obsahem pseudoefedrinu vyrábět psychotropní látku metamfetamin, zvanou pervitin. Kriminalisté u ženy v bytě zajistili řadu věcí používaných k výrobě této psychotropní látky a další věci, které byly odeslány na odbornou expertízu.
     Policejní vyšetřovatel pravděpodobně ženě v nadcházejících dnech předá usnesení o zahájení trestního stíhání pro již výše uvedený trestný čin.
 

nprap. Jana Žáčková

21. září 2011

vytisknout  e-mailem