Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Peníze nebyly pro vnuka

JIČÍNSKO - Seniorka "naletěla" podvodníkovi 

Ahoj babi“,  ozvalo se v telefonním sluchátku, které ve čtvrtek 2. února  krátce před desátou hodinou dopolední zvedla šestasedmdesátiletá seniorka ve svém bytě v Jičíně na náměstí Václava Čtvrtka. Žena se  domnívala, že hovoří se svým vnukem, a tak jí nepřišlo divné, že požádal o půjčku na koupi nového vozu Chtěl nejméně 40 tisíc korun, které si měl u ní vyzvednout jeho kamarád, jistý Jirka. Po ukončení hovoru pak ještě třikrát zavolal. Zřejmě se chtěl ujistit, že se žena s vlastním vnukem nespojila.

Krátce po desáté hodině dopolední pak skutečně zazvonil u dveří seniorky muž, který se představil jako Jirka a sdělil jí, že ho posílá její vnuk, kterému i on sám půjčuje peníze. Ani se nezul a šel rovnou  do kuchyně, kde ho žena požádala, aby počkal, než peníze přinese z vedlejšího pokoje. Vetřelec byl ale  netrpělivý a několikrát se snažil jít za ní do pokoje, odkud ho žena vždy vykázala. Nakonec mu předala několik desítek tisíc korun, které si přepočítal, a poté byt opustil. Až po jeho odchodu si žena vše ověřila, a přitom zjistila, že „naletěla“ podvodníkovi. Škoda, že to neudělala hned po prvním telefonátu.
 
K popisu muže seniorka uvedla jen to, že byl ve věku kolem 30 let, asi 175 cm vysoký a měl tmavé,  středně dlouhé vlasy.
Policie ČR tímto žádá občany, kteří by k osobě pachatele nebo k samotnému případu mohli podat jakoukoliv informaci, aby tak učinili prostřednictvím linky tísňového volání 158 nebo přímo na policejní služebně.

V poslední době se policisté velmi často setkávají s  podobnými případy. Zloději a podvodníci se snaží pod různými záminkami vetřít do bytů či domovů starších občanů, kde je pak připraví mnohdy i o celoživotní úspory. Proto buďte opatrní a v žádném případě nepouštějte cizí osoby do svého obydlí. Jen tak totiž můžete krádežím předejít.
                                                                      
nprap. Hana Klečalová
3. února 2012 v 12:15

vytisknout  e-mailem