Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Peníze jen vybírala a posílala

LITOMĚŘICKO – Údajně z náklonnosti k vojákovi na misi… 

Radovesickým policistům se podařilo objasnit případ trestné činnosti legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Protiprávního jednání se měla dopouštěn žena z Lovosicka, která byla v těchto dnech obviněna. Uvedla, že již před dvěma roky jí měl prostřednictvím sociálních sítí oslovit muž, který se představil jako profesionální voják, který je právě na misi v zahraničí. Navázal s ženou bližší vztah a sliboval jí společnou budoucnost. Peníze po ní nepožadoval, ale chtěl pomoci s finančními transakcemi, které údajně potřebuje uskutečnit v rámci jeho propuštění z mise. Peníze jí měl posílat na účet, ona měla peníze vyzvednout a prostřednictvím QR kódu mu je posílat přes bankomat do jeho bitcoinové peněženky. Postupně mu od letních měsíců tohoto roku měla přeposlat více než 100 tisíc korun. Výše uvedenou činnost ukončila, protože se o její aktivity začala zajímat policie, která její bankovní účet zablokovala. Místo dalšího snadného přivýdělku hrozí obviněné v případě soudem uznané viny až roční vězení.

Pokud tě někdo požádá, abys převedl/a peníze přes svůj bankovní účet výměnou za hotovost, chce z tebe udělat bílého koně. Jedná se o praní špinavých peněz, je to nezákonné a důsledky pro tebe mohou být závažné.

Aktivity těchto „brigádníků“ jsou samozřejmě prověřovány a také aktivity, které předcházejí a následují tomuto přeposílání peněz, které pravděpodobně pocházejí z trestné činnosti. Lidé, kteří si chtějí přivydělat pouze za převody peněz, by si měli vždy nejdříve ověřit, z jakých aktivit přeposílané peníze pocházejí. Odměny za pouhé zajišťování finančních transakcí jsou už od počátku podezřelé a podílením se na nich, se lidé mohou dopouštět trestné činnosti.

Nebuď_bílým_koněm!

Nebuď_článkem_v_řetězci_praní_špinavých_peněz!

Varovné_signály _rady_pro_prevenci.

28. 12. 2022
nprap. Pavla Kofrová
KŘP Ústeckého kraje

vytisknout  e-mailem