Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Peněženkový fantom dopaden

VSETÍNSKO: Obvinili jsme zloděje peněženek. 

Dvě návštěvy ve Vsetíně a Valašském Meziříčí v březnu a červnu stačili muži z Přerova, aby se zmocnil mimo jiného deseti peněženek.
 
Včerejší den obvinil policejní komisař devětadvacetiletého muže z Přerova ze spáchání trestných činů krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muž dvakrát a to na konci března a na začátku června vždy na jeden den navštívil Vsetín a Valašské Meziříčí. Po jeho návštěvách lidé hledali peněženky, kabelky, mobil a parfémy.
V březnu nejprve jeho pozornosti neuniklo Valašské Meziříčí a budova jedné ze školek. Tady odcizil peněženku a pokračoval na Vsetín. Opět se podíval do školky a po jeho odchodu chyběly dvě peněženky i s platebními kartami a doklady. V hotovosti si přišel pachatel na více jak osm a půl tisíce korun.
Svou návštěvu muž zopakoval na začátku června, kdy ale prvním v hledáčku bylo město Vsetín. Řádil v nemocnici i na poliklinice. Tady ukradl na různých místech tři peněženky, kabelku s mobilním telefonem a vzal za vděk i dvěma parfémy. V tento den se ve Vsetíně ještě podíval do jedné ze středních škol, kde vzal peněženku a skleněnou misku se dvěma řetízky a prstýnkem. Zastavil se i na pedikúře, kde zmizela další peněženka. Ani v tento den nevynechal Valašské Meziříčí. Ne pro ošetření, ale ze zájmu o cizí peněženky zašel do lékařské ordinace a vzal si sebou další dvě peněženky. Za tuto druhou návštěvu napáchal škodu v hotovosti, poškozením a odcizením mobilu, kabelek a stravenek za více jak padesát tisíc korun.
Policisté v obou případech začali intenzivně pátrat a získávat informace. Vyhodnocením záběrů kamer, výslechy osob a dalším šetřením se dostali ke konkrétnímu muži. Jelikož jej nemohli v okrese Vsetín najít, vyhlásili pátrání. Muže v pondělí našli olomoučtí kolegové. Skončil u vsetínských kriminalistů a policejního vyšetřovatele.
Muž ve výpovědi uvedl, že jeho zájmem byla hlavně finanční hotovost. Několik věcí prodal, ale peněženky i s doklady a platebními kartami končily na dně potoků nebo ve splachovadlech klozetů.
I kdyby nekradl, spáchal tento muž trestný čin a to maření výkonu úředního rozhodnutí. Okresní soud mu totiž uložil trest zákazu pobytu v okrese Vsetín a tento ještě nevypršel.
Muži u soudu hrozí až pětileté vězení.

 

23. září 2015, nprap. Bc. Vladislav Malcharczik

vytisknout  e-mailem