Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Pečovatelka okrádala seniora

Kriminalisté usvědčili domácí pečovatelku, která okrádala nemocného seniora. 

Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu zadrželi pachatelku, která pracovala jako pečovatelka a docházela do bytu jednoho pacienta, kterého několik měsíců okrádala o peníze. Využívala totiž toho, že muž má poruchu krátkodobé paměti, nepamatuje si události, které se odehrály v řádu několika minut zpětně, a kradla mu z bytu peníze. V nestřeženém okamžiku poškozenému v několika případech sebrala z peněženky v kuchyni všechny peníze, kdy si celkově přišla na téměř 120 tisíc korun.

V rámci prověřování případu kriminalisté na základě povolení od soudu do bytu nainstalovali kameru, aby zjistili, jestli podezřelá skutečně peníze krade. Jelikož věděli, kdy má žena do bytu přijít, tak jeden kolega sledoval záběry online a další čekali před domem. Když na záběrech viděli, že ke krádeži došlo ženu venku před domem následně i s kradenými penězi zadrželi. Pak jí mohli sdělit obvinění z trestného činu krádež.

Zvlášť odsouzení hodné na celém případu je fakt, že jako zdravotní sestra věděla o zdravotním stavu seniora a že se jedná o zvlášť zranitelnou oběť. Navíc kriminalisté zjistili i to, že žena neplnila své povinnosti jako pečovatelka, když měla v bytě se seniorem cvičit, aby se jeho zdravotní stav zlepšoval, respektive nezhoršoval. V bytě měla podle dohody trávit hodinu, ale většinou se stavila jen na několikaminutovou návštěvu, okradla ho a odjela pryč.

Letos v dubnu si osmačtyřicetiletá žena vyslechla rozsudek soudu, od kterého odešla s trestem odnětí svobody v trvání 12 měsíců podmíněně odloženého na zkušební dobu v trvání 18 měsíců. Dále pak dostala peněžitý trest ve výši 50 tisíc korun a zákaz činnosti spočívající v zákazu výkonu funkce všeobecné zdravotní sestry – terénní sestry v rámci poskytování zdravotní péče a sociálních služeb, a to na dobu 48 měsíců.  

mjr. Jan Daněk – 27. 6. 2023

vytisknout  e-mailem