Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrání se šťastným koncem

JIČÍNSKO - Alkohol není dobrým navigátorem 

O tom, že alkohol není ani dobrý rádce, ani dobrý navigátor, se přesvědčil 66letý muž z Prahy.
 
Se svými čtyřmi přibližně stejně starými kamarády chtěl zřejmě strávit pohodový předvánoční víkend na chalupě na Jičínsku. V pátek odpoledne začali všichni v místní hospůdce hojně popíjet alkohol. Kolem 23 hodiny se čtyři z nich rozhodli jít domů. Po návratu na chalupu odešli spát, aniž by zjistili, že se nevrátili všichni. Jeden kamarád se po cestě odpojil a na chalupu s nimi nedorazil. Naštěstí se pátý ze skupiny zdržel v restauraci déle a po návratu chtěl kamarády zkontrolovat. Když zjistil, že jeden z nich chybí, začal ho hledat. Po telefonu se s ním domluvil, že zbloudilec absolutně netuší, kde je a jediná informace, kterou byl schopen sdělit, byla, že kolem sebe vidí stromy a v dálce světlo.
 
Protože se kamarád začal o svého přítele oprávněně obávat, zalarmoval policisty. Těm předal i tyto strohé informace. Výpovědi ostatních se hodně lišily, zřejmě i proto, že byli všichni stále notně „pod parou“. Jediné na čem se shodovali, bylo, že by se mohl pohybovat někde po Staropackých horách.
 
Do pátrací akce jsme okamžitě nasadili více než třicet policistů, kterým pomáhali i služební psi. Dalším pomocníkem jim byl zpočátku i mobilní telefon pohřešovaného muže. Ten ho ale záhy ztratil a tím policisté přišli o toto jediné vodítko.
 
Po pěti hodinách pátrání jsme mokrého a silně prochladlého muže nalezli v katastru obce Stará Paka.
 
Ne vždy má pátrání po podnapilých osobách takto šťastný konec.  Alkohol v kombinaci s chladným počasím mívá velmi často za následek silné podchlazení, které může vést až k fatálním následkům.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 15. 12. 2012, 15:00

vytisknout  e-mailem