Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pátrání po uměleckých předmětech

pseud.png

Webový portál PSEUD (Portál systému evidence uměleckých děl) slouží k publikaci zveřejněných záznamů z evidence odcizených a nalezených předmětů kulturní hodnoty evidovaných „Službou kriminální policie a vyšetřování“ pro státní organizace a veřejnost.

Česká republika má od července 2009 multimediální systém pro ochranu kulturního dědictví. Jeho počátky přitom sahají ještě do období společného státu Čechů a Slováků – konkrétně do roku 1991.

Po roce 1989 prudce vzrostla kriminalita v oblasti předmětů kulturního dědictví. Z galerií, kostelů, ale i dalších míst začaly mizet nejrůznější předměty historické hodnoty, které z valné části mířily za hranice Československa.

V roce 1991 proto vláda uložila ministrům kultury a vnitra, aby zajistili spolupráci mezi svými resorty a společně s církvemi zajistili preventivní ochranu předmětů kulturního dědictví. Tak začal vznikat projekt na ochranu movitého kulturního dědictví: multimediální databázový systém. Jeho dodavatelem se stala společnost Giga a celý systém tehdy stál na počítačích Apple Macintosh.

Funguje úzká spolupráce s Ministerstvem kultury ČR (v první řadě s Národním památkovým ústavem), dále s Českým výborem ICOM, Generálním ředitelstvím cel, Českou komisí UNESCO, Archeologickým ústavem Akademie věd ČR a s Vojenským historickým ústavem.

Informace a poznatky k odcizeným a nalezeným předmětům zasílejte na adresu:
Policejní prezídium ČR
Úřad služby kriminální policie a vyšetřování
Odbor pátrání
170 89 Praha 7, poštovní schránka 62/KPV
e-mail: epodatelna.policie@pcr.cz
ID DS: gs9ai55

vytisknout  e-mailem