Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Pátrání po pohřešovaných osobách pomocí služebních psů

MS kraj - společné soustředění českých, polských a slovenských policejních psovodů 

Ve dnech 18. až 22. října 2021 organizovalo oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje praktickou přípravu směřující k rozvoji spolupráce v příhraničí při pátrání po pohřešovaných osobách v terénu. Hlavním smyslem týdenního školení bylo nejen zdokonalit vzájemnou spolupráci pro případ potřeby nasazení kynologického týmu (psovod a pes) zejména při pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách, ale také zefektivnit samotnou pátrací činnost služebních psovodů, především v rozsáhlých a nepřehledných terénech. Akce se uskutečnila v Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích a kromě organizátorů se zúčastnili také kynologické týmy policejních sborů z Polské a Slovenské republiky.

Hlavním cílem teoretické i praktické přípravy bylo prověření spolupráce psovodů jednotlivých zemí v pátracích akcích po pohřešovaných osobách v příhraničních oblastech s využitím technického vybavení. Jeho prospěšnost, konkrétně GPS modulu umístěného v obojku psa, podle kterých je psovod schopen v navigaci určit jeho polohu, se ukázala hned druhý den zaměstnání. Fena jednoho s polských týmů se při propátrávání lesního terénu zachytila postrojem o větev v hustém křoví. Díky navigaci ji mohl psovod v krátkém čase vysvobodit. Během praktického výcviku byly také využity lokalizační a monitorovací systém, speciální navigace a aplikace „Pátrač“, která je po zadání příslušných dat schopná rozdělit dostupné síly k propátrávání konkrétních částí terénu. Kromě pátrání se jednotlivé týmy procvičovaly také v obraně.

V teoretické přípravě byly lektory mimo jiné probírány zákonitosti pátrání po pohřešovaných osobách, především šíření pachu hledané osoby s ohledem na terén a povětrnostní podmínky nebo jednotlivé atributy nácviku vyštěkání.

Závěrem proběhlo vyhodnocení nácviku pátracích akcí včetně záznamů z kamer, které zachytily služební psy přímo při vyhledávání osob. Týdenní zaměstnání splnilo účel. Potvrdilo, že spolupráce psovodů policejních složek tří sousedních zúčastněných zemí při pátracích akcích je ku prospěchu věci. Byla rovněž potvrzena prospěšnost dostupné techniky. Závěrem lze sdělit, že využití vyspělé technologie a čichových schopností psů je správnou cestou ke zvýšení efektivity vyhledávání pohřešovaných osob v terénu.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
27. 10. 2021

Odkazy do noveho okna

Pátrání I

Pátrání I 

Detailní náhled

Pátrání II

Pátrání II 

Detailní náhled

Pátrání III

Pátrání III 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem