Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrání po paraglidistech

proběhlo úspěšně 

Ve středu 24.9.2008 se krátce po deváté hodině ráno začaly sjíždět k vodní hladině nádrže Rozkoš všechny složky integrovaného záchranného systému. Operační důstojník policie před několika minutami přijal oznámení o tom, že se nad přehradní nádrží srazili dva paraglidisté a spadli dolů.
 
V tomto případě nešlo o skutečnou událost, právě se rozběhlo předem připravené cvičení, ale všichni začali jednat, jakoby někde ve vodě nebo břehu byli opravdu zranění lidé, kteří potřebují rychlou a účinnou pomoc.
 
Ke Lhotě u Nahořan se sjeli policisté z náchodského a rychnovského regionu, profesionální i dobrovolní hasiči z Náchodska a záchranáři. Na pomoc vyrazila i městská policie z Nového Města nad Metují. Vzhledem k poměrně dobrým povětrnostním podmínkám přiletěl i vrtulník Letecké záchranné služby Praha. Na vodu byly spuštěny čluny hasičů a policie.
 
Policejní velící důstojník rozdělil všechny účastníky do jednotlivých družstev, které ihned začaly propátrávat určené sektory ze země, z vody i ze vzduchu. Přibližně po 40 minutách pátrání rojnice našla prvního ze zřícených paraglidistů. Na místo určení vyrazila záchranka, následovaná policejním výjezdovým vozem. Mezitím dostal zraněný od pátračů první pomoc z provizorní lékárničky, záchranáři pak věrohodně namaskovaného „potlučeného a polámaného“ figuranta odborně ošetřili a naložili do sanitního vozu. Během dalších několika minut pak vrtulník pomáhá lokalizovat druhého paraglidistu. I toho posléze nakládá a odváží záchranka.
 
Pak už následovalo jen zhodnocení celé akce. Velitelé všech složek se shodli na tom, že spolupráce proběhla na výbornou, chvílemi pouze zazlobilo spojení. Policisté měli k dispozici i nezbytné zázemí, pojízdný kontejner, dva postavené stany, teplý čaj, guláš a nápoje.

Zdárně ukončené cvičení, které simulovalo rozsáhlou pátrací akci, tak prověřilo připravenost jednotlivých složek, jejich akceschopnost a možnost vzájemné spolupráce.

Odkazy do noveho okna

přijíždí záchranka

Pátrací akce Rozkoš - cvičení IZS 24.9.2... 

Detailní náhled

velitel akce promlouvá

Pátrací akce Rozkoš - dvičení IZS 24.9.2... 

Detailní náhled

vzlétá vrtulník

Pátrací akce Rozkoš - cvičení IZS 24.9.2... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem