Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pátrání po houbařce mělo šťastný konec

TRUTNOVSKO/NÁCHODSKO – Žena byla po více jak 2 hodinách nalezena. 

houbyilustrační fotoV pátek 6. 11. jsme krátce po 13:30 cestou linky 158 obdrželi prosbu o pomoc od ženy, která od 10 hodin pohřešovala svoji maminku. 68letá žena se ztratila v lese při houbaření ve směru cesty Nové Kocbeře - Nový Kohoutov. Pohřešovaná u sebe neměla mobilní telefon a dceři se přes veškerou snahu maminku nedařilo nalézt. Na místo se proto dostavila hlídka obvodního oddělení Dvůr Králové nad Labem, která cestou operačního důstojníka vyžádala na místo další síly a prostředky k pátrání po pohřešované. Na místo byli povoláni také policejní psovodi a strážníci Městské policie Dvůr Králové nad Labem a Jaroměř. Byli kontaktováni starostové obcí v blízkosti lokality, kde pátrání probíhalo, aby občany informovali, že v případě výskytu hledané ženy v obci mají podat zprávu na linku 158.

Pohřešovanou houbařku se podařilo před 16. hodinou vypátrat u obce Starý Ples cca 15 km od místa, kde se ztratila. Žena byla v pořádku a bez zranění.

Z pohledu policie se množí případy, kdy se někdo ztratí v lese či v neznámém terénu. Co tedy dělat, když jste na výletě nebo koukáte po houbách a najednou vůbec netušíte, kde se vůbec nacházíte?

Desatero DOPORUČENÍ pro plánovaný pobyt v přírodě:

  1. Než se vydáte na výlet nebo do lesa na houby, zvažte svůj aktuální zdravotní stav a své síly (musíte mít sílu na celý výlet, tedy včetně návratu).
  2. Připravte si svůj mobilní telefon (dejte jej nabít, stáhněte si aplikace, které vám mohou pomoci, např. mapy, záchranka apod.).
  3. Pokud se chystáte na delší dobu do přírody, vezměte s sebou malou svačinu (jídlo a dostatek tekutin).
  4. Nezapomeňte na vhodné oblečení, do každého počasí (např. na horách se může změnit počasí velmi rychle). Může se hodit i např. baterka.
  5. Pokud je to možné, nechoďte sami.
  6. Dejte vždy o svém výletu vědět blízkým osobám, zejména kam jdete, kdy se vrátíte.
  7. Pokud cestujete osobním motorovým vozidlem, parkujte vždy jen na místech k tomu určených.
  8. Pokud je na výletě nebo v lese více osob, mějte je vždy v dohledu.
  9. Raději se držte značených turistických cest.
  10. Všímejte si větších objektů a cesty, kudy jdete (usnadní to orientaci, kdybyste zabloudili).

Pokud však máte pocit, že jste ZABLOUDILI:

  1. Zachovejte chladnou hlavu, snažte se nezmatkovat. Zastavte se na místě a rozhlédněte se. Nikdy nepobíhejte sem a tam, nepanikařte, zkuste zhodnotit své možnosti a stanovte si další postup, kterého se budete držet.
  2. Hledejte orientační body. Pokud je dobrá viditelnost a noc je ještě daleko, zkuste se vracet po svých stopách (odřezané houby, místa, která si pamatujete apod.) nebo podél potůčku či lesní cesty. Když to není možné, pokuste se najít a vylézt na vyvýšené místo a najít směr, kudy se vydat. Když ani to nelze, vraťte se na místo, které je vám povědomé, nebo ho můžete dobře popsat.
  3. Snažte se udržet jeden směr trasy a nechodit „v kruhu“.
  4. Hledejte úkryt. Pokud se blíží noc, mlha či začíná déšť, za těchto podmínek snáze ztratíte orientaci. Najděte přístřešek, posed, krmelec, padlý strom. Ideálně na něj zvenku nějak upozorněte (pověste košík, kapesník) pro vaše snadnější nalezení.
  5. Použijte mobilní telefon. Kontaktujte osobu blízkou, která vás již možná hledá. V případě potřeby složky Integrovaného záchranného systému. Zejména Policii České republiky na lince 158, případně Zdravotnickou záchrannou službu na lince 155 (při použití aplikace Záchranka tím oznámíte i svou polohu) nebo jednotné evropské číslo tísňové volání 112 a postupujte v souladu s jejich instrukcemi.
  6. Udržujte se co nejvíce v suchu a teple. Pokud čekáte na pomoc, vaším cílem je dočkat se záchrany v co nejlepším stavu. V případě spánku se položte na bok a pokud možno se odizolujte od země, např. větvemi.
  7. Z místa, které jste udali, už neodcházejte a vyčkejte na pomoc.
  8. Pokud telefon nemáte a setrváváte na místě, můžete vydávat hluk, volat, pískat či na strom uvázat nějaký výrazný předmět.

por. Ing. Eliška Majerová
9. 11. 2020, 11:40

vytisknout  e-mailem