Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pátrací akce je ukončena

HODONÍNSKO: Řeka vydala poslední oběť. 

Ve středu v 19:30 hodin přijali policisté na tísňové lince oznámení o pohřešování tří osob, které měly v uvedený den splavovat řeku Moravu na Hodonínsku a nepodávají o sobě žádnou zprávu. Podle oznamovatele se mělo jednat o dva muže a jedno nezletilé dítě. Ani jejich mobilní telefony nebyly kontaktní a pohřešované se nepodařilo žádným jiným způsobem kontaktovat. Proto se policisté pustili do pátrání po těchto osobách. Prověřili zdravotnická zařízení, restaurační zařízení v okolí řeky, rodinné příslušníky a známé osoby. Nikde na těchto místech na jejich stopu nenarazili. Současně se policejní hlídky a hasiči rozjeli k řece Moravě, kde se po osádce člunu pokoušeli pátrat. Pátrání na řece i v jejím okolí pokračovalo až do nočních hodin, kdy bylo přerušeno.

Ve čtvrtek ráno na místo dorazily nové síly a prostředky. Do pátrací akce bylo zapojeno celkem 35 policistů, profesionálních i dobrovolných hasičů. Na vodu bylo spuštěno celkem 5 člunů, jejichž osádky propátrávaly hladinu a břehy řeky. Další lidé pak pěšky postupně prohledávali oba břehy. Na místo dorazili i policejní potápěči se speciální technikou k pátrání pod hladinou. Do současné doby se žádnou z pohřešovaných osob nepodařilo nalézt.

Pátrání na hladině, pod hladinou i v okolí břehů pokračovalo až do pozdních odpoledních hodin. Poté byl na místo pro příznivé povětrnostní podmínky přivolán také policejní vrtulník s termovizí, který měl za úkol zmonitorovat inkriminované místo a jeho okolí. Avšak ani pátrání ze vzduchu nepřineslo požadovaný výsledek a tak byla pátrácí akce pro dnešní den přerušena. Pokračovat bude opět v pátek od ranních hodin, kdy na místo přijedou policisté, hasiči a potápěči. S vodohospodáři máme předběžne domluveno, že sníží průtok řeky, aby poklesla hladina a pátrání tak mohlo být účinnější.

AKTUÁLNĚ 3. 5. 2013: Dnes pokračuje pátrání po trojici pohřešovaných osob, které ve středu s největší pravděpodobností utonuly při splavování řeky Moravy. Dnes se opět do pátrání zapojí policisté ve spolupráci s hasiči a potápěči. Situaci zkomplikovalo včerejší deštivé počasí, které způsobilo zvednutí hladiny o půl metru a zvýšení průtoku ze 60 na 90 kubíků za sekundu. Z tohoto důvodu je vyloučeno, aby potápěči pátrali pod hladinou, a tak budou pátrací práce probíhat pouze z plovoucích člunů. Ty by měly být na místě nasazeny celkem čtyři. Jednu pevnou hlídku máme situovánu také na mostu přes Moravu u obce Rohatec, která má za úkol sledovat proplouvající tělesa za pomocí dalekohledu. Do pátrací akce je dnes zatím zapojeno 20 příslušníků PČR a HZS, kteří mají sraz v 9:00 ve Strážnici, kde si rozdělí úkoly a poté se přesunou k řece Moravě. Pátrání bude směřovat především k lokalitě tzv. Osypaných břehů, kde byla nalazena potopená loďka, která by s největší pravděpodobností měla patřit pohřešované osádce.

Policisté potrvzují, že nalezená loďka skutečně patří pohřešovaným osobám. Podařilo se ji identifikovat spolu s rodinnými příslušníky. Situaci na místě v současné době ještě více komplikuje nepříznivé počasí a zvýšený průtok vody, který stoupl až na dvojnásobek včerejšího stavu.

Policisté a hasiči spolu s potápěči během celého dne propátrávali inkriminovaný úsek řeky Moravy. Zatím se však nepodařilo vypátrat žádnou z pohřešovaných osob, ani cokoliv z jejich věcí. Potápěči velmi důkladně prohledali naplaveniny na březích řeky, avšak ani zde nebylo nic nalezeno. V současné době se pátrací týmy stahují na stanoviště a dnešní pátrání bude přerušeno. Důvodem je i stále se zvyšující průtok vody a tím i nebezpečí pro záchranáře. Na místě zůstane jen policejní hlídka, která monitoruje hladinu řeky na mostu u obce Rohatec. K dispozici zůstává také jeden policejní člun, na kterém budou policisté během víkendu v určených intervalech kontrolovat vodu a pátrat po pohřešovaných osobách či jejich věcech.

4. 5. 2013: Pátrání po pohřešovaných osobách pokračuje i o víkendu. Čtyřčlenná osádka policejního člunu v sobotu i v neděli bude proplouvat řeku Moravu od Hodonína až lokalitu Osypaných břehů, kde byla nalezena loďka pohřešované osádky. Další policisté s dalekohledy monitorují hladinu z mostu u obce Rohatec. O pátrací akci a pohřešovaných osobách policisté již včera informovali také policejní orgány Slovenska, Rakouska a Maďarska. Je možné, že vzhledem k vysokému průtoku vody v Moravě mohla být těla pohřešovaných odplavena až na území zmiňovaných států. Samotné pátrání stále komplikuje zvednutá hladina a vysoký průtok vody. Z toho důvodu zatím není možné provádět pátrací úkony pod hladinou. Záchranáři se k těmto činnostem vrátí jakmile jim to stav vody v Moravě dovolí.

6. 5. 2013: Ani v pondělí pátrání po třech pohřešovaných osobách nebylo úspěšné. Policisté opět spustili na vodu motorový člun a projeli úsek řeky Moravy od Hodonína až po lokalitu Osypaných břehů, kde byla nalezena potopená loďka a kde podle svědecké výpovědi mělo dojít k nešťastné události. Prohledání hladiny, obou břehů a naplavenin však nepřineslo úspěch a žádná z osob nebyla nalezena. V úterý by pátrající hodonínské policisty měli posílit policisté ze Speciální pořádkové jednotky z Brna. Na místo přijedou se svým člunem. Jejich úkolem bude prohledávání řeky od hodonínského jezu až po břeclavský region. O nasazení dalších sil a prostředků se rozhodne až poté co průtok řeky klesne na průtok 60 kubíků za sekundu a méně. To je maximální hranice průtoku, kdy mohou potápěči a záchranáři bezpečně vstoupit do vody a prohledávat místa pod naplaveninami.

7. 5. 2013: Policisté z hodonínského Územního odboru spolu se svými kolegy ze Speciální pořádkové jednotky z Brna budou se dvěma čluny a čtyřčlennými osádkami pátrat v dopoledních hodinách na řece Moravě od hodonínského jezu až k břeclavskému regionu. V případě, že jejich pátrání bude neúspěšné, přesunou se odpoledne opět na horní tok řeky Moravy a budou na člunech pátrat v lokalitě od Hodonína až k Osypaným břehům. Průtok Moravy je dnes ráno opět na hodnotě 80 kubíků za sekundu a stále neumožňuje vstup zachranářů do vody.

8. 5. 2013: Do dnešního dne se zatím nepodařilo nalézt pohřešované osoby, po kterých již týden pátráme. Hlídka opět celý den prohledávala na člunu řeku Moravu a policisté monitorovali hladinu i břehy. V pátrací akci budeme pokračovat i následující den. Za ÚO Hodonín - por. Haraštová

 9. 5. 2013: Od ranních hodin probíhá pátrací akce, do které jsou zapojeni nejen policisté, ale také hasiči. Byl zkorigován průtok vody, a tak policejní potápěči mohli znovu začít prohledávat řeku. Během dopoledne se podařilo dobrovolným hasičům objevit tělo jednoho z pohřešovaných mužů. Jedná se o 28letého kamaráda, který se spolu s dívkou a jejím otcem plavil na loďce. Tělo bylo vyplaveno na mělčině asi kilometr od místa, kde policisté nalezli loďku, v níž trojice řeku sjížděla.  
V odpoledních hodinách akce přinesla další zlom. Při prohledávání řeky objevili policejní potápěči také tělo dívenky. Policisté, stejně jako v prvním případě, vyrozuměli rodinné příslušníky, kteří oběti neštěstí identifikovali. Pátrací akce bude pokračovat do večerních hodin. Pokud se posledního pohřešovaného nepodaří najít, budeme v pátrání pokračovat zítra od rána.  por. Kamila Haraštová, 9. května 2013  v 17.40 hod.        9.5.2013 - aktuální zpráva.wav
 
AKTUÁLNÍ INFORMACE - 10. 5. 2013: Více než týdenní pátrání po osobách bylo dnes ukončeno. Řeka Morava vydala poslední oběť. Tělo šestatřicetiletého otce, který se se svou dcerou a kamarádem plavil na loďce, nalezli policisté z hodonínského územního odboru v ranních hodinách.
Dnešní akce začala již kolem půl šesté ráno a policisté spolu s hasiči opět prohledávali na vodních člunech hladinu i břehy. Tělo muže se zachytilo o kmen asi dva kilometry od nálezu prvního utonulého. Policisté provedli nezbytné úkony a samozřejmě, že byla provedena identifikace nalezeného muže.
Náročné pátrání, které po vydatných deštích ztěžoval silný průtok, je ukončeno. Deset dnů nasazovali policisté i hasiči velké úsilí, aby pohřešovanou osádku nalezli. Na celé akci se podílely desítky policistů z hodonínského územního odboru, policejní potápěči, kolegové ze Speciální pořádkové jednotky z Brna a Letecká služba Policie ČR. Velký kus práce odvedli také profesionální i dobrovolní hasiči. Za jejich nasazení patří všem nesmírné poděkování. Chtěli bychom ocenit také nasazení občanů, kteří s hodonínskou policií spolupracovali a poskytli několik zásadních informaci.  Za ÚO Hodonín - por. Mgr. Kamila Haraštová, 10. května 2013 nahrávka 10.5.2013.wav
 
Vedení Územního odboru Policie ČR v Hodoníně vydává upozornění a důrazně varuje všechny vodáky a rybáře, aby v zájmu ochrany svého života a zdraví nesplouvali řeku Moravu v regionu Hodonínska. Hrozí nebezpečí utonutí.

nprap. Bc. Petr Zámečník, 2. 5. 2013

Odkazy do noveho okna

Lokalita -Osypané břehy

Lokalita -Osypané břehy 

Detailní náhled

Lokalita-pátrání

Lokalita-pátrání 

Detailní náhled

Pátrací akce

Pátrací akce 

Detailní náhled

Pátrání na člunech

Pátrání na člunech 

Detailní náhled

Pátrání

Pátrání 

Detailní náhled

Pátrání2

Pátrání2 

Detailní náhled

Policisté při pátrání

Policisté při pátrání 

Detailní náhled

Prohledávání břehů

Prohledávání břehů 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem