Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Pátrací akce se šťastným koncem

BŘECLAVSKO: Seniora se podařilo najít v lese. 

Lednice - Včera o půl osmé navečer jsme přijali oznámení, že rodina postrádá svého 78letého příbuzného. Muž odešel ráno i se svým psem pravděpodobně do lesa a celý den o sobě nepodal žádnou zprávu. Když se nevrátil ani do večera, začala mít rodina strach. Senior měl brát pravidelně léky, a proto mohlo dojít ke zdravotním komplikacím.

Díky tomu, že si s sebou vzal jízdní kolo, nebylo zřejmé, kde přesně se může pohybovat. Policisté proto okamžitě rozjeli pátrání. Nejdříve provedli kontrolu nemocničních zařízení, prošli okolí památek i restaurací a samozřejmě se dotazovali také u příbuzných. Vzhledem k tomu, že veškeré prověřování dopadlo negativně, rozjelo se rozsáhlé pátrací opatření. Na místo se sjely policejní hlídky, povolala se speciální pořádková jednotka i psovod se služebním psem. Velitel pátrací akce navíc požádal o součinnost Leteckou službu a také hasiče.

Za pomocí vytvořené rojnice z policistů a hasičů, kdy lesní prostor byl nasvěcován z vrtulníku, se pohřešovaného seniora i s jeho psem podařilo najít ještě před půlnocí. Muž byl podchlazený a měl zdravotní potíže, proto ho záchranná služba převezla okamžitě k ošetření do nemocnice. Bylo velkým štěstím, že se senior našel v tak rozsáhlém lesním prostoru během krátké doby. 

Velké poděkování za aktivní přístup patří všem policistům i hasičům, kteří se na pátrání podíleli.

Uvedený případ není zdaleka ojedinělý. Policie ČR obdobná oznámení přijímá poměrně často. Proto bychom chtěli upozornit zejména starší občany, aby informovali své blízké o tom, jakým směrem se vydávají na procházku a pokud je to možné, aby si vzali s sebou mobilní telefon. V případě potřeby tak mohou okamžitě přivolat pomoc a sdělit, kde se nacházejí.

por. Mgr. Kamila Haraštová, 19. září 2018

vytisknout  e-mailem