Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pátrače v našem kraji nejčastěji zaměstnává mládež

KRAJ - Největší skupinu tvoří útěkáři z výchovných ústavů. 

Pracoviště pátrání po osobách a věcech Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje vyhlásilo za celý loňský rok pátrání po 263 dětech ve věku do 15 let a po dalších 355 teenegerech ve věku od 15 do 18 let. Všech 618 dětí se našim pátračům naštěstí podařilo vypátrat. Mezi pohřešovanými  figuruje 434 uprchlých svěřenců výchovných ústavů, kteří je zaměstnávají nejčastěji. K dalším případům patří demonstrativní nebo vážně míněné útěky z domova, útěky dětí, o jejichž umístění do výchovného ústavu se vede řízení a někdy pátráme i po pobytu osoby mladší 18 let, pokud se se svou rodinou nezdržuje na oficiální adrese.

Závažné jsou ty případy, kdy se z bezpečí domova vzdálí na delší dobu naprosto nezkušené a naivní děti a nebo, když zmizí z dohledu rodičů teeneger, který svým kamarádům přes sociální sítě vzkáže, že chce spáchat sebevraždu. Obrovské nasazení pátračů a a IT specialistů si například v loňském roce vyžádalo pátrání po dvou  nezletilých dívkách z Liberce, které na sociální síti TiK Tok ohlásily, že mají v plánu se zabít. Liberečtí kriminalisté po získání této informace kontaktovali cestou mezinárodní policejní spolupráce provozovatele sítě Tik Tok, aby od něj získali uživatelská jména dívek . To se nakonec povedlo do několika hodin od chvíle, kdy jsme na případu začali pracovat. Touto cestou se pátrači dostali k profilovým fotografiím dívek, které jsme zveřejnili v médiích. Ještě téhož dne jednu z dívek na internetovém zpravodajském portálu  poznali její rodiče, kteří ihned kontaktovali naši linku 158. V té době byly obě dívky naštěstí v pořádku.

Nedávný případ 18leté slečny z Liberce, která minulou středu na svém facebookovém profilu v jedenáctiminutovém videu zveřejnila svůj úmysl spáchat sebevraždu, měl  také šťastný konec.  Vypátrali jsme ji téhož dne živou.

Ve zvláštním režimu jsme jako po dítěti v ohrožení pátrali od 29. září do 1. října tohoto roku po třináctileté dívce z Liberce, která utekla z domova. Přitom nám velmi pomohla veřejnost.  Lidé z celé republiky na naši žádost o spolupráci při pátrání po ní reagovali velmi aktivně a dívku se nakonec podařilo vypátrat a vrátit v pořádku do rodiny.

Od ledna letošního roku do dnešního dne pátrali pátrači v celém Libereckém kraji po 130 dětech ve věku do patnácti let a po 180 teenegerech ve věku od 15 do 18 let. Mezi nimi tvoří největší skupinu ti, kteří svévolně opustili svůj výchovný ústav. Je jich 208. Ti na útěku přespávají u svých známých a kamarádů, ale stává se také , že utíkají z výchovného zařízení domů k vlastním rodičům, kteří je před námi zapírají. Tyto pohřešované děti byly umístěny do náhradní péče rozhodnutím soudu nebo úřadů.

V loňském roce vyhlásili pátrači v našem kraji celkem 1402 pátrání po osobách, letos jich je zatím 947. Zástupci vedoucího pracoviště pátrání po osobách a věcech Odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Libereckého kraje nprap. Pavlu Dudášovi utkvěla nejvíce v paměti rozsáhlá pátrací akce po tehdy 72letém sportovně založeném seniorovi z Liberce, který 19. října loňského roku zmizel na tři dny beze stopy po vyjížďce na kole po Jizerských horách. Díky své dobré fyzické kondici přežil venku dvě chladné noci, i přesto, že byl zraněný, značně vyčerpaný  a neměl u sebe léky, které musí pravidelně užívat.

Senior zabloudil v lese, když sešel z turistické stezky a při hledání cesty domů několikrát upadl ve  strmém terénu hor. " Po pánovi jsme pátrali nepřetržitě dnem i nocí a pořád jsme věřili tomu, že máme naději ho najít živého. Tu nám dal on sám. Měli jsme o něm od jeho rodiny a kamarádů informaci o tom, že navzdory svému zhoršenému zdravotnímu stavu zůstal i nadále aktivním sportovcem a horalem z Jizerek, a že jen tak bez boje nic nevzdává. Když jsme ho 21. října ráno společně s kolegy z Hasičského záchranného sboru, dobrovolnými hasiči z Mníšku, Raspenavy, Hejmic a Oldřichova v Hájích, členy Českého červeného kříže a Horské služby objevili, naše víra ve šťastný konec se naplnila a ten pocit našeho společného vítězství nad přechodnou nepřízní osudu nikdy nezapomenu".

27. 11. 2020
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem