Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

"Pásport dóma" tvrdili kontrolovaní cizinci

KRAJ - Silniční kontrola odhalila nelegální migranty 

V pondělí 31. května kolem 22. hodiny dohlíželi policisté obvodního oddělení na silniční provoz na stanovišti ve Svoru na Českolipsku, když kolem nich projel dodávkový vůz tovární značky Mercedes Vito opatřený pražskou registrační značkou. Nijakou zvláštní pozornost mu nevěnovali do chvíle, než si všimli, že autu nesvítí levé zadní světlo. Chtěli na to řidiče upozornit a rozjeli se za ním.

Když vůz zastavili, nastaly většině členů posádky potíže. V mercedesu cestovalo osm cizinců a všichni po výzvě k předložení dokladů shodně reagovali  těmito slovy : "pásport dóma". Jednalo se o sedm mužů z Gruzie a jednu ženu z Ukrajiny, kteří policistům namísto cestovního pasu ukázali jen fotografii jedné stránky tohoto dokladu s osobními identifikačními údaji v jejich mobilním telefonu. Hlídka proto na místo přivolala kolegy z oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort odboru cizinecké policie. S těmi cizinci začali spolupracovat více a nakonec jim své cestovní pasy, které původně zapřeli, ukázali. Policisté zjistili, že se čtyři z nich v České republice zdržují nelegálně. To se týkalo tří Gruzínců ve věku 33, 45 a 48 let a 42leté ženy z Ukrajiny.identifikační úkony se zajištěným cizincemidentifikační úkony se zajištěným cizincem

Policisté tuto čtveřici zajistili a hned následující den s nimi zahájili správní řízení, které vedlo k vydání rozhodnutí o jejich správním vyhoštění z České republiky. Vycestovat z naší země musejí do 20 dnů od nabytí právní moci tohoto rozhodnutí. Zároveň jim odbor cizinecké policie jako správní orgán stanovil dobu 2 let, po kterou nesmějí vstoupit na území členských států Evropské unie. Kromě toho, že neměli oprávnění k pobytu na území České republiky, porušili také ochranné opatření ministerstva zdravotnictví. To stanovuje podmínky, za kterých mohou cizinci vstupovat na území České republiky, a to z pohledu zdravotnického zohledňující platná epidemická opatření. 

3. 6. 2021
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

identifikační úkony se zajištěným cizincem

identifikační úkony se zajištěným cizinc... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem