Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Parkoviště pro přetížené kamiony, škody na vozidle

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost a odpověď:

„- Existují v České republice záchytná parkoviště pro přetížené kamiony, která jsou využívána Policií České republiky, při zjištěném přetížení vozidla. Pokud ano, nachází se některé z těchto parkovišť v Moravskoslezském kraji.

  • Kolik řidičů uplatňovalo za posledních 5 let (2019 – 2023) v Moravskoslezském kraji odškodnění za škodu způsobenou špatným stavem komunikace. Prosím o výpis za jednotlivá léta a také celkovou částku, která byla řidičům vyplacena.“

Povinný subjekt žádost posoudil a poskytuje Vám z podkladů odboru služby dopravní policie krajského ředitelství následující informace:  

K 1. bodu žádosti: V Moravskoslezském kraji není žádné záchytné parkoviště pro přetížená nákladní vozidla.

Ke 2. bodu žádosti: Konstatujeme, že v režimu InfZ jsou podle § 3 odst. 3 poskytovány informace, které jsou určitým způsobem zaznamenané, přičemž se zkoumá, zda konkrétní povinný subjekt má povinnost danou informací disponovat. Podle § 2 odst. 4 InfZ se tento zákon mimo jiné nepoužije mj. na vytváření nových informací. Oslovený povinný subjekt požadovanými informacemi nedisponuje, nemá je tedy nijak zaznamenané, neboť tato problematika není v jeho působnosti, ale v působnosti vlastníků, případně správců příslušných pozemních komunikací ve smyslu § 9 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích. V § 9 odst. 1 tohoto zákona je uvedeno: „Vlastníkem dálnic a silnic I. třídy je stát. Vlastníkem silnic II. a III. třídy je kraj, na jehož území se silnice nacházejí, a vlastníkem místních komunikací je obec, na jejímž území se místní komunikace nacházejí. Vlastníkem účelových komunikací je právnická nebo fyzická osoba.“ Oslovený povinný subjekt není vlastníkem ani správcem pozemních komunikací.

vytisknout  e-mailem