Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Parkování služebního vozidla před MÚ v Sokolově

Žadatel se domáhá informace dle zákona 106/1999 Sb. 

Dne 18. června 2018 zaslalm žadatel  přes e-podatelnu žádost na Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje o poskytnutí informace dle zákona č.106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů, ve které žádá o informace:

1) Vozidlo PČR r.z. 2K6 8163 dne 21. 5. 2018 v době dne 21. 5. 2018 mezi 13.30 hod. – 14.30 hod. stálo na vyhrazeném parkovišti, před vchodem Městského úřadu Sokolov, na místě označeném dopravní značkou IP 12, doplněnou dodatkovou tabulkou MĚSTSKÝ ÚŘAD. Řidič uvedeného vozidla na místo projel úsekem označeným dopravní značkou zákaz vjezdu všech vozidle v obou směrech, doplněnou dodatkovou tabulkou MIMO VOZIDEL MÚ. Žádá tímto o sdělení, zda policista s evidenčním číslem 271 741 nezneužil statutu vozidla s právem přednostní jízdy? Případně žádá o sdělení, zda se dopustil kázeňského přestupku?

2) Dále žádá o sdělení, zda shora uvedené vozidlo, jež řídil policista s ev. číslem 271 741 byl oprávněn využít oprávnění vozidel s právem přednostní jízdy podle § 41 odst. 1) zák. o silničním provozu, tedy zvláštní výstražné světlo modré barvy? Pokud ano, uveďte konkrétní důvod, z jakého tak měl učinit?

3) Je od policistů při řízení vozidel požadováno dodržování zákona o silničním provozu? Jakým způsobem se porušování zákona o silničním provozu ze strany policistů ČR řeší?

Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje jako povinný subjekt sdělilo:

1-3) Vyhrazené parkoviště, které ve své žádosti žadatel zmiňuje, bylo v daný den znepřístupněné závorou. Z tohoto důvodu se z místa stala neveřejně přístupná komunikace a o vjezdu, kdo smí vjet dovnitř tohoto prostoru, rozhoduje obsluha, která policistu ve služebním vozidle vpustila dovnitř. Policista s evidenčním číslem 271 741 neužil oprávnění vozidel s právem přednostní jízdy dle §41 odst. 1) zákona o silničním provozu tedy zvláštní výstražné světlo modré barvy na daném parkovišti. Policisté při řízení vozidel jsou jako všichni účastníci silničního provozu povinni dodržovat zákon č. 361/2000 Sb. Sb. o silničním provozu. Pokud zákon jakýmkoliv způsobem poruší, jsou řešeni v kázeňském řízení služebním funkcionářem.

Zpracovala: nprap. Bc. Zuzana Týřová

vytisknout  e-mailem