Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pár piv a panáků

LIBERECKO – Při zajišťování místa dopravní nehody policisté zastavili podnapilého řidiče. Nadýchal bezmála 3,5 promile. 

Podnapilí hříšníci při konfrontaci s policejní hlídkou reagují různě. Zejména při silničních kontrolách. Někteří řidiči se snaží maskovat svůj stav zcela zbytečnými pokusy o vyrovnání přímého směru jízdy, jiní i ve tmě kontrolují svítivost svých světlometů tak, že si je mnohdy i zhasnou, mnozí se za jízdy poutají bezpečnostním pasem natolik sveřepě, že se až sebetrýzní. Jsou však i tací, kterým již ani nezbývají síly k tomu, aby svůj stav jakkoli maskovali. S malou nadsázkou by se tak dalo předpokládat, že jsou vlastně i rádi, že jim policejní hlídka dopomohla ke konci pro ně strastiplné cesty.  

V neděli 25. srpna, krátce před jednou hodinou ranní, zajišťovali policisté místo dopravní nehody nedaleko jedné z obcí Českodubska. Noc protnuly dva kužely bílých světel, které směřovaly k místu nehody. Reflektory pomalu jedoucího automobilu však na skoro přímém úseku komunikace mířily tu vlevo a tu zase vpravo. Přímý směr svitu si ne a ne udržet. S předpokladem, že by snad řidič mohl být zdravotně indisponován, rozhodli se policisté automobil zastavit. Červené světlo stavěcího terčíku opsalo půlkruh směrem k přijíždějícímu vozu. Řidič zareagoval předpisově a automobil na pokyn policistů zastavil. Kontrola mohla začít. Nepřítomný mužův pohled a několik nesrozumitelných vět policisty utvrdilo v tom, že jejich intuice byla správná. Pomyslnou korunku celé akci dodalo i několika minutové hledání dokladů, které měl řidič předložit hlídce a potvrdit tím svou způsobilost k řízení vozu. Po několika pokusech řidič doklady zdárně předložil. Nutno podotknout, že v naprostém pořádku. Pochopitelně na řadu přišla také orientační dechová zkouška. Ta měla pozitivní výsledky, avšak nikoli pro 52letého muže. Přístroj totiž opakovaně vykázal hodnoty převyšující 3,4 promile alkoholu v dechu.
Policisté hříšníka zajistili a převezli na služebnu obvodního oddělení, kde si převzal předvolání k podání vysvětlení a odevzdal zadržený řidičský průkaz. Následujícího dne mu ve zkráceném přípravném trestním řízení policisté sdělili podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

27. srpna 2019
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
Liberec

vytisknout  e-mailem