Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých na Klatovsku

KLATOVSKO - Doporučujeme návštěníkům hřbitovů, aby v zaparkovaných vozidlech nezanechávali doklady, tašky ani cenné věci. Řidiči buďte ohleduplní. 

     V nadcházejících dnech budou občané intenzivněji navštěvovat hřbitovy, protože v pondělí 2. listopadu  bude den "Památka zesnulých". Hřbitovy se nacházejí v obcích nebo na odlehlých místech a  parkoviště využívají pachatelé k páchání trestné činnosti. Vloupání do zaparkovaných vozidel u hřbitovů a krematorií oznamují občané na polici v různých měsících.  

    V rámci předcházení krádeží věcí z vozidel, policisté na Klatovsku umístili na vstupních místech na hřbitovy preventivní letáky s doporučeními pro návštěvníky.      V těchto dne probíhá i na Klatovsku zvýšený dohled policistů, kdy chtějí preventivně působit na majitele vozidel a předcházet krádežím věcí. Policisté na větších parkovištích u hřbitovů předávají kartičky s doporučeními od policie, jak snížit rizika vloupání do vozidla.

     Občané zanechávají ve vozidlech kabelky, tašky, doklady, dokumenty a po návratu zjistí, že vozidlo je poškozené například rozbitá skleněná výplň okna ve dveřích, porušený zámek ve dveřích, poškrábaný lak nebo otevřený zavazadlový prostor. Někteří se podivují, že pachatelé odcizí různé věci. Ve většině případech pachatelům postačí několik minut, aby vnikli do vozidla.
Následně majitelé oznamují na policii nejen ztrátu kabelky, ale i jejího obsahu - osobních dokladů např. občanský průkaz, řidičský průkaz, cestovní pas, další průkazy pro hromadnou dopravu, průkaz zaměstnance, průkaz pojištěnce zdravotní pojišťovny a doklady od vozidla. Po odcizení těchto dokladů musí každý občan  na různých úřadech ohlásit ztrátu a následně požádat o vydání nových dokladů.
Dalším překvapením pro okradené občany bývá i odcizení platební karty peněžního ústavu. Krádeže mobilních telefonů, svazků klíčů od domu nebo bytu také nejsou výjimkou.
                                                                     
                                    
Nezanechávejte ve vozidlech na viditelných místech žádné doklady, tašky a cenné věci.     
 
 
      Policisté doporučují, aby si nájemci hrobů pořídili fotografie pro případ, že by z hrobu byly odcizeny předměty např. různé části hrobek a hrobů, okrasné předměty nebo sošky. Někteří pozůstalí sice navštěvují hroby, kde mají pochovány své blízké a při oznámení krádeže nedokáží popsat věci, které byly odcizeny.
   
    
 
V rámci preventivních akcí policisté budou ve zvýšené míře dohlížet i na řidiče, protože se očekává intenzívnější provoz vozidel na komunikacích. Na přelomu měsíce října a listopadu vyjíždí i mnoho tzv. "svátečních" řidičů, kteří mohou na vzniklé situace v silničním provozu reagovat nepřiměřeně.
 
       Doporučujeme všem účastníkům silničního provozu, aby dodržovali dopravní předpisy, byli ohleduplní, opatrní a nepřeceňovali své schopnosti i možnosti. Jen takto lze zabránit tragickým následkům při dopravních nehodách.  
 
  
nprap. Ladmanová Dana
29. 10. 2015
 

vytisknout  e-mailem