Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých

PLZEŇSKÝ KRAJ – Pozor na možná rizika! Policisté se budou věnovat nejenom zvýšenému provozu, ale i prevenci u hřbitovů.  

V souvislosti s  obdobím uctění památky zesnulých očekávají dopravní policisté zvýšený provoz na silnicích. Od středy 28. října do pondělí 2. listopadu jsou proto v Plzeňském kraji vyhlášeny dny zvýšeného dohledu. Policisté se zaměří zejména na místa, kde lze předpokládat zvýšenou hustotu provozu. Intenzivnější provoz na silnicích vyžaduje od řidičů maximální soustředěnost, obezřetnost a mnohdy i pohotové reakce. Komplikace mohou nastat i díky nepříznivému počasí a špatné viditelnosti. Z tohoto důvodu bychom chtěli upozornit na případná rizika zejména dříve narozené. Ti by měli za volant usednout až po zvážení svého momentálního zdravotního stavu a v případě sebemenší indispozice raději od cesty upustit, nebo požádat o odvoz příbuzné, či známé.
 
Mimo silničních kontrol budou policisté dohlížet i na parkoviště v okolí hřbitovů. Důvodem jsou zloději. Zaparkovaná vozidla jsou totiž pro pachatele vloupání snadným terčem a je jim dobře znám fakt, že si pozůstalí odeberou z interiéru pouze věci potřebné na úpravu hrobu a ostatní ve voze ponechají. Takové vozidlo, které je bez dohledu, je pro zloděje i snadnou kořistí a lákavým terčem. Pro krádež tašek ze sedadel jim stačí nepatrná chvilka a na místě činu pak po nich většinou zůstávají jen rozbitá skla a střepy. Výstraha však platí i pro samotné návštěvníky hřbitova. Pachatelé využívají větší koncentrace osob a jejich nepozornost. Proto je nutné mít při práci kolem hrobu pod kontrolou i své osobní věci.
 
Právě z těchto důvodů vyrazí ke hřbitovům mimo policistů pořádkové služby i policejní preventisté, kteří by rádi veřejnost před zloději varovali a vyzvali ji ke zvýšené opatrnosti vůči svému majetku. 
 
A jaké jsou základní preventivní rady, které nemusí vždy pachateli zabránit v jeho jednání, ale mohou jej alespoň odradit a pravděpodobnost vykradení vozu minimalizovat:
  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okna a zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady k vozu a další důležité doklady ve vozidle.
  • Nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve vozidle.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty…).
  • Instalujte do vozu autoalarm nebo jiný zabezpečovací systém.

por. Bc. Jana Tomková
27.10.2015

 
 
 

vytisknout  e-mailem