Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Památka zesnulých

PLZEŇSKÝ KRAJ - Do terénu vyrazí nejenom "sváteční řidiči", ale i pachatelé majetkové trestné činnosti. 

     V souvislosti s očekávaným zvýšením hustoty silničního provozu v období uctění památky zesnulých se policisté v Plzeňském kraji zaměří na místa, kde se dá větší provoz předpokládat. Od uplynulého víkendu jsou proto vyhlášeny na 25., 26., 27. a 28. října a poté i na 1. a 2. listopadu dny zvýšeného dohledu. Policisté budou ale samozřejmě mimo silničních kontrol provádět i dozor v okolí hřbitovů. Důvodem jsou zloději. Do těchto většinou odlehlých míst se totiž vydávají nejenom příbuzní zesnulých, ale mohou sem zavítat i pachatelé majetkových trestných činů, pro které jsou zaparkovaná vozidla snadným terčem.
 
     Zlodějům je znám fakt, že mnoho návštěvníků hřbitova ponechá vozidlo na delší dobu bez dohledu. Z vozu si odeberou pouze věci potřebné na úpravu hrobu a odchází. Přitom však na sedadlech  vozu ponechají odložená zavazadla, kabelky a tašky. Je jen otázkou nepatrné chvilky, která zloději stačí k vloupání do vnitřních prostor vozu a jejich odcizení. Mnohdy po pachateli zůstává jen rozbité sklo okna vozu a na sedadlech střepy.
 
     Právě z těchto důvodů vyrazí v první listopadový pátek na parkoviště ke hřbitovům i policejní preventisté. Rádi by touto cestou veřejnost před zloději varovali a vyzvali je ke zvýšené opatrnosti vůči svému majetku.  
 
     A jaké jsou základní preventivní rady, které nemusí vždy pachateli zabránit v jeho jednání, ale mohou jej alespoň odradit a pravděpodobnost vykradení vozu minimalizovat:
  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okna a zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky, doklady k vozu a další důležité doklady ve vozidle.
  • Nenechávejte žádné věci na viditelném místě ve vozidle.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia (odnímatelné panely, karty…).
  • Instalujte do vozu autoalarm nebo jiný zabezpečovací systém.
 
por. Bc. Jana Tomková
30.10.2013

vytisknout  e-mailem