Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Padlo obvinění za únik fenolu

ÚSTECKÝ KRAJ - Kriminalisté pokročili ve zjišťování příčin havárie. 

Krajští policisté pokročili v šetření týkajícím se zjišťování příčin havárie, která byla způsobena únikem fenolu v Děčíně dne 26. dubna 2018. Nejméně šestnáct osob, které se nacházely v bezprostředním místě události, bylo toxickou látkou ohroženo. V důsledku havárie, na intoxikaci fenolem, dva lidé zemřeli. Čtrnáct osob bylo ošetřeno zdravotníky.

V uplynulých dnech krajský policejní vyšetřovatel obvinil tři muže ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jedná se o pracovníky společnosti, v níž k úniku došlo.

Prvním z obviněných je pracovník, který podle kriminalistů zahájil čerpání toxické látky fenol v rozporu s platnými pracovními předpisy a měl zvolit jinou metodu při čerpání fenolu z autocisterny do zásobníku. Dalším dvěma obviněným policisté kladou za vinu, že z postavení nadřízených pracovníků nedbali patřičných kontrol. 

Během prověřování policisté vyslechli desítky svědků a vyžádali si několik znaleckých posudků. Ke stanovení příčiny vzniku havárie si policisté vyžádali i znalecký posudek z oblasti bezpečnostního inženýrství. Příčinou vzniku havárie bylo prasknutí přečerpávací hadice.  Podle znalců je to pravděpodobný důsledek nepříliš vhodného způsobu připojování.

Vyšetřování v dané věci nadále pokračuje.
 

por. Alena Bartošová
tisková mluvčí KŘP Ústeckého kraje
16. října 2019

vytisknout  e-mailem