Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Padělky se do oběhu nedostaly

6. listopadu 2015 – Detektivové ÚOOZ zasahovali v rámci akce IDEFIX.  

Na případu podezření z padělání bankovek pracovali detektivové ÚOOZ SKPV rok. Do jejich hledáčku se postupně dostávaly osoby, které se měly podílet na rozsáhlé trestné činnosti nejen v České republice ale i na Slovensku. Detektivové proto při prověřování tohoto případu úzce spolupracovali s kolegy na Slovensku, kde rovněž probíhá trestní stíhání dalších několika osob.

V ranních hodinách dne 29. října 2015 se detektivové ÚOOZ objevili současně na různých místech na Brněnsku, Olomoucku, Královéhradecku a v Praze.

Postupně byly zadrženy celkem 4 osoby. Následně vyšetřovatel ÚOOZ obvinil všechny zadržené a dále jednu osobu, nacházející se v době realizace ve vazební věznici pro jinou trestnou činnost, ve věku od 37 do 43 let z padělání a pozměňování peněz, kterého se měli dopustit dílem dokonaným a dílem ve stádiu přípravy. Trestní stíhání obviněných je rovněž vedeno pro účast na organizované zločinecké skupině. Ze čtyř zadržených a následně i obviněných osob jsou 3 stíhány vazebně. V případě prokázání viny hrozí obviněným podle konkrétního podílu na trestné činnosti vysoké tresty odnětí svobody.

Čtyři Češi a jeden Slovák, obvinění v České republice, měli tvořit fungující organizovanou skupinu s jasně vymezenými rolemi a hierarchickým uspořádáním. Zaměřit se měli na výrobu a přípravu výroby padělků bankovek v nominální hodnotě 2.000 a 5.000 Kč. Hlavním artiklem se však měly stát padělky eurobankovek v nominální hodnotě 20 a 500€, které si měly objednat osoby trestně stíhané na Slovensku. K tomuto účelu shromáždili obvinění vše potřebné, což by ve výsledku umožnilo výrobu padělků vysoké kvality ve velkém rozsahu. Detektivové dokumentují činnost této skupiny za poslední zhruba rok a půl.

Díky práci českých i slovenských detektivů se podařilo celou skupinu zadržet v době, kdy byly vyrobeny pouze vzorky padělků a bankovky se tak nedostaly do oběhu. K množství zamýšleného počtu padělků se v této fázi trestního řízení nebudeme nijak blíže vyjadřovat. Lze pouze říci, že se jedná o případ mimořádně velkého rozsahu.

Případem se detektivové ÚOOZ i nadále zabývají. Další informace a podrobnosti případu nebudou vzhledem k probíhajícímu vyšetřování ze strany ÚOOZ poskytovány. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci.

 

plk. Mgr. Pavel Hanták
tiskový mluvčí ÚOOZ

6.11.2015

 

vytisknout  e-mailem