Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Padělání peněz

Jihočeský kraj - Strakonicko - Trojice si opatřila padělky českých peněz. 

Jihočeští kriminalisté, specialisté z Odboru hospodářské kriminality objasnili trestnou činnost trojice osob, dvou mužů a jedné ženy ze Strakonicka, kteří jsou důvodně podezřelí z padělání české měny. Na jaře letošního roku měl 30 letý muž, po dohodě s ostatními, na multifunkční laserové tiskárně vyrobit několik padělku bankovek nominální hodnoty 1 000 korun, bez napodobení ochranných prvků. Tyto padělky pak předal o rok staršímu muži. Žena (roč. 1992) o všem věděla a nepřímo se na realizaci podílela.

Paradoxem celého případu je, že uvedený muž při výrobě padělku použil na rubové a lícové straně jiné roky vydání samotných bankovek. Přesto je tato činnost trestná.

Za uvedená jednání si všichni popsaní podezřelí převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro naplnění skutkové podstaty přečinu Padělání a pozměnění peněz, kde se v paragrafovém znění trestní zákoníku vysvětluje – Kdo sobě a nebo jinému opatří nebo přechovává padělané nebo pozměněné peníze nebo prvky peněz sloužící k ochraně proti jejich padělání, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.

por. Bc. Milan Bajcura, krpc.pio@pcr.cz  

29. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem