Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Padělání a pozměňování bankovek

Statistika zjištěných padělaných bankovek od počátku roku 2011, rady jak rozpoznat padělané bankovky a jak se zachovat v případě jejich přijetí. 

     Od počátku tohoto roku do 15. března 2011 zaznamenali kriminalisté z odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje 64 případů předložení padělané bankovky či mince na území Plzeňského kraje. V loňském roce to bylo za stejné období 87 případů. Policisté sice zaznamenali mírný pokles, ale případů je stále mnoho.  Nejčastěji se v letošním roce jednalo o falešné bankovky v nominální hodnotě 500,- Kć (22 ks), za nimi následují 1.000,- Kč bankovky (18 ks), 10 kusů 100,- Kč bankovek, 7 kusů 200,- Kč bankovek, tři 2.000,-Kč bankovky a jednu bankovku v nominální hodnotě 5.000,- Kč. Kriminalisté v Plzeňském kraji se také setkávají s padělanými bankovkami zahraniční měny a to 7 bankovek EUR v nominální hodnotě 20, 100, 200 a 500 EUR a jednu 100USD bankovku. Padělané bankovky jsou nejčastěji zachyceny peněžními ústavy, kde jim pracovníci věnují nejvíce pozornosti. Ale pozor by si měli dávat především obsluhy v barech, hernách a na benzínových čerpacích stanicích. Nesmíme však vynechat i běžné obchody a prodejny. Chtěli bychom proto širokou veřejnost seznámit se základními prvky, kterým by měli věnovat pozornost a zároveň je i varovat před možnými problémy, které by se v souvislosti s těmito případy mohly vyskytnout.
 
     Na každé bankovce je právě kvůli ochraně před paděláním celá řada ochranných prvků, některé z nich může rozeznat běžný občan, jiné lze najít s využitím techniky, např. různých testerů. Mezi nejběžnější „techniku“ patří asi tužkový detektor (fix), který používají například pokladní. I když se jedná o poměrně nenáročnou pomůcku, asi ji pro svoji potřebu vlastní málokterý občan. Proto je dobře znát některé nejmarkantnější ochranné prvky, viditelné pouhým okem, které může rozeznat při běžném platebním styku téměř každý. Při laickém zjišťování pravosti bankovky doporučují odborníci bankovku prohlédnout z lícové i rubové strany a zaměřit se na vodoznak a ochranný okénkový proužek.
 
     Vodoznak na bankovce jasně uvidíte, pokud ji přidržíte proti světlu. Je umístěný ve střední části širokého nepotištěného okraje bankovky a vždy ho tvoří portrét osobnosti vyobrazené na bankovce. Při pohledu z lícní strany je stranově obrácený oproti vytištěnému portrétu, tzn. že oba portréty, jak na vodoznaku, tak vytištěný na bankovce, jsou k sobě čelem. Ochranný okénkový proužek vyrobený z umělé metalizované hmoty a zapuštěný do papíru, vystupuje na lícní straně bankovky vždy po 5 mm na povrch papíru. Okénka stříbřité barvy jsou také dlouhá 5 mm a je na nich zdola nahoru čitelný negativní mikrotext označující nominální hodnotu bankovky. Při pohledu na bankovku vidíte pouze vystupující část proužku na lícní straně, při pohledu proti světlu je proužek vidět z obou stran jako souvislá tmavá linka s prosvítajícím mikrotextem. Zároveň se doporučuje nepřehlížet ani kvalitu papíru, tisku a barev a také velikosti bankovky.
 
     Pokud máte podezření, že bankovka, kterou jste obdrželi není pravá, nejste povinni ji přijmout a věc by jste měli ihned oznámit na Policii ČR. V případě, že jste takovou bankovku již přijali, je nutné dodržet zákonný postup. Věc oznámit ihned na tísňovou linku Policie ČR 158 nebo na nejbližší služebnu Policie ČR. Důležité jsou všechny okolnosti, které provázely získání bankovky a tak je třeba počítat i s případným výslechem a sepsání všech těchto skutečností a odevzdáním předmětné bankovky nebo bankovek.
 
     Pokut byste tak neučinili a podezřelou bankovku dál úmyslně uváděli do oběhu, vystavujete se nebezpečí podezření ze spáchání trestného činu. Podle trestního zákoníku za další udávání padělané bankovky jako pravé hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky. Za padělání a pozměnění peněz v úmyslu je vydávat za pravé hrozí trest odnětí svobody na 3 až 8 let.
 
nprap. Bc. Irena Lavičková
21.3.2011

vytisknout  e-mailem