Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Padělané doklady překvapily i policisty

Jihočeský kraj - Pobytové kontroly cizinců jsou potřebné a důležité, jen za posledních několik dní zadrželi policisté patnáct nelegálně pracujících cizinců, ti se ve velkém začínají vybavovat padělanými doklady. 

V těchto dnech se snad roztrhl pomyslný pytel s nelegálně pracujícími cizinci na území České republiky. Policejní specialisté z odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství provedli kontrolu v jedné z firem na Táborsku. Mezi dělníky zjistili čtyři cizince z Ukrajiny, kteří nepředložili potřebné doklady opravňující je k pobytu a zaměstnání v České republice. Pobyt těchto cizinců je tak na území našeho státu neoprávněný. Policisté s cizinci zahájili správní řízení o vyhoštění.

Začátkem tohoto týdne se policisté zaměřili na jinou část kraje, vybrali si Kaplici. Tématem akce byla pobytová kontrola, pracovní vykořisťování, dodržování podmínek pobytu cizinců, trestná činnost související s nelegální migrací… 

V jedné z firem posléze zadrželi jedenáct cizinců. V prvním okamžiku bylo vše jasné, podle předložených dokladů šlo o občany Bulharska. Předložené bulharské doklady se však policistům moc nezdáli, rychle zjistili, že jde o velmi nedokonalé padělky. Obličej na fotografii jednoho z dokladů totožnosti měl například podivně uříznutou část hlavy…Cizinci následně začali předkládat ukrajinské pasy. Pomocí dokladů evropské unie totiž získávají v republice práci, přestože jsou padělané doklady, zvlášť v tomto případě, velmi nedokonalé, část firem se radši tváří, že je vše v pořádku. Pokud však takovéto doklady akceptují, nejen že jde o nelegální záležitost, ale také vlastně vůbec neví s kým skutečně pracovní dohody či smlouvy uzavírají.

Nakonec se ukázalo, že zadrženo bylo deset občanů Ukrajiny a jeden občan Moldavska. Se všemi zadrženými cizinci je zahájeno správní řízení o vyhoštění a také trestní řízení pro podezření z padělání a pozměnění veřejné listiny…

Cizinci možná nedostanou z firmy ani žádný plat, ta by totiž v tomto případě podle dokladů vyplácela neexistující či úplně jiné osoby. Nebo je to jinak?

mjr. Mgr. Bc. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

13. července 2018

vytisknout  e-mailem