Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Padělané doklady a překročený pobyt

Celkem 61 případů nelegální migrace řešili v minulém týdnu policisté cizinecké policie. 

Situace na mezinárodních letištích
 
     V rámci kontrol na mezinárodním letišti Praha - Ruzyně bylo v týdnu od 7. do 13. března 2011 zjištěno 13 cizinců, kteří se neoprávněně zdržovali na území České republiky a 4 padělané cestovní doklady. Stálese opakují případy, kdy osoby pobývají na území státu po uplynutí doby pobytu na základě víza, většinou jako tranzitující cestující.   
 
     Z hlediska národnostního složení bylo zjištěno pět státních příslušníků Arménie, tři Ruska, dva Iráku a po jedné osobě Libanonu, Kazachstánu a Gruzie.
 
     Tři státní příslušníci Ukrajiny, dva muži a jedna žena se policistům ICP letiště Praha -Ruzyně prokázali cestovními pasy Ukrajiny, které obsahovaly neoprávněně provedené změny. Osoby do ČR přicestovaly přes HP Praha-Ruzyně jako tranzitní cestující z Jerevanu a téhož dne měly v úmyslu pokračovat do Varšavy. Pozměněným cestovním dokladem se rovněž prokazoval občan Turecka.
 
     Osoba arménské státní příslušnosti se dostavila k odbavení letu do Jerevanu a předložila národní cestovní pas Arménie, kde neměla uděleno žádné vízum nebo povolení k pobytu, Dále předložila belgický doklad cizince, který neumožňuje bezvízový pohyb v prostoru Schengenu.
 
     U ostatních osob bylo zjištěno překročení délky pobytu na území státu nebo EU.
 
   Nelegální migrace u krajských ředitelství policie
 
     V uvedeném týdnu bylo zjištěno 48 cizinců, kteří se nacházeli v nelegálním postavení na území České republiky po překročení doby platnosti povoleného pobytu. Nejvyšší počet opět zaujímají státní příslušníci Ukrajiny (18), Mongolska (8) a Vietnamu (5). Ostatní národnosti se vyskytly po jednotlivcích . U některých osob bylo opět zjištěno, že se dlouhodobě pohybují po území ČR, přestože jim bylo uloženo správní vyhoštění ze státu nebo jsou dlouhodobě zařazeny v evidenci nežádoucích osob.  
 
   Policisté cizinecké policie například řešili:
 
Policejní hlídka kontrolovala v autobusové lince Praha – Ženeva ženu mongolské státní příslušnosti, která se prokázala cestovním dokladem jiné osoby. Šetřením bylo zjištěno, že jí uvedený doklad pro cestu do Ženevy zajistila mongolská žena trvale pobývající na území ČR a umožnila jí tak nedovolené překročení státní hranice.
 
Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky bylo rovněž zaznamenáno v Opavě, kde bylo zjištěno, že žena české národnosti uzavřela fiktivní sňatek s občanem Nigérie.  
 
V Praze byl kontrolován státní příslušník Alžírska, který dlouhodobě pobýval na území České republiky bez platného cestovního dokladu a povolení k pobytu a pro legalizaci svého pobytu cizinec nepodnikal žádné kroky.
 
V Praze se rovněž prokazoval pozměněným dokladem Bulharska státní příslušník Vietnamu, další vietnamský státní příslušník, který byl zadržen pro podezření z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek, prokazoval svou totožnost pozměněným dokladem Rumunska.
 
Ukrajinský státní příslušník měl padělaný cestovní doklad Rumunska, který nechal pro něj vyrobit jeho otec k cestě do ČR.
 
Tabulka kraj 4

 

vytisknout  e-mailem