Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Kriminalistický ústav

Policie České republiky – Kriminalistický ústav

Padělané bankovky v roce 2011

Znalec Kriminalistického ústavu Praha Policie ČR (KÚP) z oddělení grafických analýz pplk. Ing. Antonín Korynta se v pondělí 27. února 2012 zúčastnil tiskové konference na téma Padělané a pozměněné bankovky a mince na území České republiky v roce 2011, kterou pořádala Česká národní banka (ČNB) v Praze.  

Tiskovou konferenci zahájil člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek, který prezentoval vývoj padělané měny v roce 2011. Podle statistik ČNB počet padělků peněz i celková hodnota těchto falzifikátů v České republice už delší dobu mírně klesají. V loňském roce bylo na našem území zadrženo 4 541 kusů padělaných a pozměněných českých bankovek a mincí v celkové hodnotě 2,94 mil. korun, což je o 445 kusů méně ve srovnání s rokem 2010. Naprostá většina padělaných bankovek byla vytištěna na inkoustových tiskárnách a podle Pavla Řežábka měla velmi nízkou kvalitu, díky čemuž se dala rozeznat pouhým okem. „K odhalení padělku stačí kontrola základních ochranných prvků, a to ve třech jednoduchých krocích: promnutím bankovky mezi prsty, pohledem na bankovku proti světlu a jejím sklopením,“ uvedl Řežábek. Pachatelé, stejně jako v uplynulých letech, nečastěji padělali bankovky v nominální hodnotě 500 a 1000 korun.
 
Kriminalistický ústav Prahaje jediným znaleckým pracovištěm policie, které je oprávněno zkoumat pravost platidel a cenin. Touto činností se zabývají znalci z oddělení grafických analýz, kteří kromě bankovek zkoumají také kolky, šeky směnky, kreditní karty, doklady a jiné písemnosti.
 
V loňském roce ověřovali pravost ve více jak 50 případech. Nejčastěji, zhruba v 25 případech, se jednalo o posouzení pravosti šeků, které mohou být vystaveny i na několikaset tisícové částky, čímž je poškozenému najednou způsobena mnohonásobně vyšší škoda, než v případě několika kusů padělaných bankovek, upozornil na konferenci pplk. Korynta. „Z mého pohledu jsou mnohem nebezpečnější šeky. V praxi jsem se setkal s padělanými šeky vystavenými na miliónové částky v korunách,“ dodal Korynta.
 
V dalších 15 případech byly znalcům předloženy ke zkoumání české bankovky. Jednalo se o bankovky v nominální hodnotě 500 a 1000 korun, které byly hodnoceny  3. nebo 4. stupněm nebezpečnosti jako zdařilé a méně zdařilé. Převážná část padělaných bankovek je odhalena přímo v ČNB. Ke zkoumání do KÚP přicházejí pouze některé bankovky zajištěné policií nebo padělky, které odhalí ČNB. „Podstatou zkoumání je v těchto případech zjistit, jakým způsobem byl padělek vyhotoven, jaké materiály byly použity, jaké ochranné prvky byly napodobeny a zda všechny zajištěné padělky pocházejí z jedné padělatelské dílny,“ vysvětlil Korynta. Pokud se policii podaří zadržet padělatele a jím použité tiskové zařízení či jiné materiály, je úkolem znalců určit, zda bylo také použito k výrobě předložených padělků.
 
Ověřit pravost bankovky u méně zdařilého padělku trvá znalcům několik minut. Pouhým okem nebo za pomoci optického mikroskopu zkontrolují ochranné prvky, jejichž absence nebo neprofesionální napodobení padělek ihned prozradí. Kontrola některých ochranných prvků se provádí speciálním přístrojem, který umožňuje analýzu v různých částech světelného spektra od UV záření po infračervenou oblast. Zkoumání použitého papíru, chemická analýza barev či identifikace tiskového zařízení je poté náročnější a zpracování znaleckého posudku může trvat i několik týdnů.
 
Ochranné prvky na bankovkách mají dvojí význam. Zaručují pravost bankovky a ztěžují práci padělatelům. V praxi se znalci nejčastěji setkávají s případy, kdy pachatelé na padělcích napodobují vodoznak a okénkový proužek. Podle odborníků jsou ochranné prvky u českých bankovek na velmi vysoké úrovni. Obsahují hned několik ochranných prvků (např. vodoznak, barevná vlákna, okénkový proužek s mikrotextem, skrytý obrazec aj.), čímž je česká měna dostatečně chráněna. I proto je většina padělků zadržených v posledních několika letech hodnocena stupněm nebezpečnosti 4. jako méně zdařilé. Přesto by si měli občané dávat pozor a zkontrolovat si, jaké bankovky při platebním styku dostávají, neboť padělanou bankovku policie či ČNB bez náhrady zajistí.
 
Podrobnou statistiku ČNB k padělaným a pozměněným bankovkám v roce 2011 a videozáznam z tiskové konference najdete na:
http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2012/20120227_padelky.html
  
Informace k ochranným prvkům bankovek
http://www.cnb.cz/cs/platidla/ochranne_prvky/ochranne_prvky_1000.html#02
 
 
kpt. Mgr. Petra Srnková
Kriminalistický ústav Praha 
2. března 2012
Odkazy do noveho okna

Konference 01

Konference 01 

Detailní náhled

Konference 02

Konference 02 

Detailní náhled

Konference 03

Konference 03 

Detailní náhled

Konference 04

Konference 04 

Detailní náhled

Konference 05

Konference 05 

Detailní náhled

Konference 06

Konference 06 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem