Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Padělané bankovky

Jihočeský kraj - Padělání bankovek v takovém rozsahu kriminalisté za uplynulých 20 let nepamatují. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Kriminalisté Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, specialisté odboru hospodářské kriminality, v těchto dnech odhalili nekalou činnost dvou mužů (53 a 42 let), vyrábějících padělané bankovky takového rozsahu, jaký jihočeští policisté za posledních 20 let nepamatují. Do současné doby zajistili více jak 53 bankovek nominální hodnoty 200 a 500 korun.
 
V průběhu podzimu 2011 se oba muži tmavší pleti domluvili, že se pokusí na multifunkčním zařízení vyrobit bankovky. To se jim povedlo a tak rozjeli tisk platidel ve větším rozsahu. Před koncem roku vyrobili nejméně 18 padělků bankovky nominální hodnoty 500 Kč a 35 padělků bankovky nominální hodnoty 200 Kč, vždy v úmyslu udat je jako pravé. Svou dílnu si vytvořili v bytě domu na Českokrumlovsku.
 
Jak kriminalisté začali příběh rozplétat? 28. prosince mladší z mužů během večera platil několika padělky v českobudějovických barech, bankovky použil i do hracího automatu. Obsluha barů si nejasnosti ve kvalitě bankovky všimla, neboť byla jiná na omak i velikost. Tuto skutečnost oznámila na tísňovou linku Policie ČR. Vzápětí byl muž policejní hlídkou zadržen a převezen na obvodní oddělení. Padělky bankovek z barů byly zajištěny pro účely znaleckého zkoumání. Kriminalisté již v té době o práce této dvojice věděli. Pod tíhou důkazů se muž při výslechu kriminalistům ke svému jednání doznal a v průběhu vyšetřování popsal způsob a místo, kde padělky bankovek se svým společníkem vyráběl. Na základě toho byla provedena domovní prohlídka, která jeho slova potvrdila. Kriminalisté zajistili další padělky bankovek a multifunkční zařízení, na kterém byly padělky vyráběny, což potvrdil i znalecký posudek zkušebny platidel. V bytě nalezli další množství listů s oboustranným potiskem bankovek se stejným sériovým číslem, připravených k rozřezání a distribuci. Pachatelé skutečně hodlali pracovat ve velkém.
Následně byl zadržen i starší z mužů a vyslechl si obvinění ze spáchání zločinu Padělání a pozměnění peněz, stejně jako jeho společník. Činu se dopustili ve formě spolupachatelství.
 
Vyšetřování tohoto skutku nebylo jednoduché, a proto se na rychlém objasnění podílel tým specialistů odboru hospodářské kriminality. V případě prokázání viny hrozí mužům trest odnětí svobody od tří do osmi let, což přímo specifikuje ust. § 233 odst. 2 trestního zákoníku – kdo padělá nebo pozmění peníze v úmyslu udat je jako pravé nebo platné anebo jako peníze vyšší hodnoty, nebo kdo padělá peníze vyšší hodnoty.
 
Kriminalisté upozorňují všechny prodejce a spoluobčany, aby si dávali při manipulaci s penězi pozor, co mají v rukách, pokladnách a ve svých peněženkách. Opatrnost je vždy na místě!
                                                                   
                                                                                                                                                          
Peníze Padělek1.jpg
 
nprap. Milan Bajcura, pisjc@mvcr.cz
3. dubna 2012

vytisknout  e-mailem