Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělali ve velkém bankovky

NÁCHODSKO – Spadla klec - náchodští kriminalisté zabodovali. 

V uplynulých dnech obvinili náchodští kriminalisté dva muže ve věku 22 a 28 let, kteří se měli podle našich zjištění dopustit trestné činnosti spojené s paděláním a pozměněním peněz.

Muži měli za pomoci běžně dostupné domácí počítačové techniky v průběhu uplynulých měsíců na Náchodsku vyrobit padělky v nominálních hodnotách 1000 a 2000 korun.

Osmadvacetiletý muž, který již za sebou trestní minulost má a policistům není neznámý, měl vyrobit a vytisknout více než tři stovky kusů dvoutisícových bankovek a uschovat je v dřevníku. Společně měli oba muži stejným způsobem vyrobit a vytisknout i bankovky o nominálních hodnotách tisíc korun, které však už používali při placení za rozličné zboží například mobilní telefon či tabákové výrobky, na různých místech.

Kriminalisty z oddělení hospodářské kriminality náchodského územního odboru čekala opravdu náročná práce s cílem odhalit co nejdříve zdroj padělaných bankovek a zamezit tím dalšímu šíření těchto peněz do oběhu. K odhalení obou mužů přispěla mravenčí práce kriminalistů a jejich dobrá znalost prostředí, v němž oba muži měli trestnou činnost páchat.

Podle našich závěrů muži měli padělat peníze v úmyslu je udat jako pravé nebo platné, což také učinili, přičemž trestná činnost byla spáchána úmyslným společným jednáním obou mužů. Muži měli padělat bankovky představující v úhrnu částku 620 tisíc korun.

Část padělaných bankovek včas zachytili obchodníci, kterým muži platili v hotovosti za zboží. Ani jeden z mužů však patrně vůbec netušil, že toto jednání, které se na první pohled možná jeví jako „klukovina“ může mít poměrně závažné následky. Za zločin padělání a pozměnění peněz spáchaného ve spolupachatelství teď oběma mužům může soud uložit až osmiletý trest odnětí svobody.

mjr. Ing. Magdaléna Vlčková, MBA
22.12.2020; 12:40 h

Odkazy do noveho okna

OHK Náchodsko 1

OHK Náchodsko 1 

Detailní náhled

OHK Náchodsko 2

OHK Náchodsko 2 

Detailní náhled

OHK Náchodsko 3

OHK Náchodsko 3 

Detailní náhled

OHK Náchodsko 4

OHK Náchodsko 4 

Detailní náhled

OHK Náchodsko 5

OHK Náchodsko 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem