Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Padělali peníze

Novojičínsko: Neměl na splacení dluhu. S dvojicí známých zfalšoval peníze. 

Muž dlužil několik tisíc svému známému. Peníze na vrácení ale stále neměl. A tak se domluvili, že společně zfalšují bankovky, nakoupí si za ně různé věci a tím bude dluh umazán. Jak se dohodli, tak ještě i s dalším kamarádem učinili. Dnes je již trojice mužů z Novojičínska obviněna ze zločinu padělání a pozmění peněz.
 
Čtyřiatřicetiletý muž se rozhodl splatit svůj dluh kamarádovi svérázným způsobem. Koncem listopadu mu navrhl, že půjčku vrátí jiným způsobem. Dohodli se na zfalšování bankovek. Jako posilu si zavolali ještě třetího známého, který jim půjčil bankovku v hodnotě 500 korun. Trojice falešné peníze vyráběla na běžně dostupném zařízení. Pro jistotu však provedli několik zkušebních tisků. Po pár nevydařených kouscích již vytiskli „naostro“ téměř dvacet pětistovek. Jeden z mužů pak vzal tři padělky a pokusil se je v menším městě na Novojičínsku udat. Za dva nakupil různé zboží, se třetím ale neuspěl
 
Policisté z odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství si věc vzhledem k závažnosti po oznámení případu od kolegů z územního odboru Nový Jičín převzali. Společně zjišťovali všechny informace vedoucí k totožnosti v první chvíli neznámých osob, které padělky vyráběly a udávaly do oběhu. Výsledkem prověřování je zahájení trestního stíhání trojice mužů ve věku 22, 23 a 34 let z Novojičínska ze zločinu padělání a pozměnění peněz. Hrozí jim trest odnětí svobody v rozmezí 3 až 8 let. Policisté zajistili zařízení, na kterém měly být padělky zhotoveny. Tři zajištěné padělky byly zaslány České národní bance k odbornému zkoumání. Zbývající falešné pětistovky ale byly zničeny ještě před tím, než je stačili obvinění použít.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
19. 12. 2011
 

vytisknout  e-mailem