Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Padělali bankovky

Ms kraj: Šest mužů se podílelo na padělání a uvedení do oběhu více než dvaceti falešných bankovek.  

Šesti mužům, z toho jednomu mladistvému, hrozí za jejich nerozvážné jednání trest odnětí svobody až na několik let. Podíleli se na padělání a uvedení do oběhu více než dvaceti falešných bankovek. A opět je zde upozornění: osoby (včetně mladistvých) si neuvědomují, že za spáchání tohoto skutku je v zákoně stanovena trestní sazba  od 3 do 8 let. Většinou chápou své jednání jako malý podvod (přestupek) v hodnotě 200 – 1 000 Kč a nepřipouští si, že k ochraně měny má stát v trestním zákoníku speciální, daleko přísnější ustanovení.
 
Koncem listopadu kontaktovala policisty pracovnice jisté provozovny ve Vítkově na Opavsku. Sdělila jim, že jí někdo zaplatil zřejmě padělanou tisícikorunou. Policisté z místního obdobního oddělení začali okamžitě jednat. Kromě zjištění základních informací k celé věci (zahájení úkonů pro podezření ze spáchání trestného činu) bezodkladně kontaktovali kolegy z odboru hospodářské kriminalisty krajského ředitelství, kteří si případ – vzhledem k závažnosti – převzali. Krajští kriminalisté ve spolupráci s kolegy z územního odboru Opava se po dvou týdnech usilovné práce dopátrali skupiny osob, která nejen tuto bankovku padělala a udávala do oběhu.
 
Jeden mladík si padělek vylepil na zeď v pokoji, druhý zaplatil za marihuanu
 Tím, kdo měl padělat, byl 19letý mladík. Někdy na jaře letošního roku se rozhodl vyrobit falešné tisícikoruny a pětisetkoruny. V místě, kde bydlí, měl v dnešní době běžné multifukční zařízení. Na něm podklady pro padělky zhotovil, vytiskl a dotvořil tak, aby se co nejvíce podobaly pravým tisícikorunám a pětistovkám. Padělky předal 18letému kamarádovi. Předem se dohodli, že ten je udá jako pravé a rozdělí se takzvaně půl na půl. Kamarád začal utrácet v hernách, potravinách… Několik padělků dal dalšímu známému, nejmladšímu ze skupiny (17 let). Společně pak částí peněz zaplatili za marihuanu.
Peníze doputovaly k dalšímu, 25letému muži. Ten je použil jako půjčku známému, který neměl na splacení dluhu, a udával je také v různých podnicích. Posledním, kde byl s nejstarším členem skupiny (30 let), byla právě provozovna, jejíž pracovnice padělek rozpoznala a vše oznámila policistům.
Co se týká šestého muže, jedná se o 18letého mladíka. Přestože věděl, že má v rukou padělek, „vylepil“ si ho na zeď ve svém pokoji.
 
Obviněným hrozí několikaleté tresty
Policisté obvinili 18letého mladíka (který si padělek vyvěsil na zeď) z trestného činu padělání a pozměnění peněz (§ 233 odst. 1 trestního zákoníku), přičemž mu hrozí trest odnětí svobody na jeden až pět let. Všichni ostatní byli obviněni ze stejného trestného činu, ale ve 2. odstavci a hrozím jim trest odnětí svobody na tři až osm let (mladistvý byl obviněn z provinění, trest odnětí svobody se snižuje na polovinu).
 
Obvinění – všichni z Opavska - vydali kriminalistům několik padělků. Předběžným odborným zkoumáním bylo potvrzeno, že jsou skutečně falešné. Byly zaslány k odbornému zkoumání České národní bance. Policisté zajistili i zařízení, na kterém měly být bankovky zhotoveny.
 
 
por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
16. 12. 2010                                                                                      
                                              
 
 
 
 
 

vytisknout  e-mailem