Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Padělal průkaz postiženého

HRADECKO - Teď mu za padělání a pozměnění veřejné listiny hrozí až tři roky vězení  

Průkaz ZTPHradečtí policisté v letošním (2012) květnu sdělili podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny pětapadesátiletému muži z Brna, který je důvodně podezřelý, že padělal průkaz zdravotně tělesně postiženého (ZTP).

Jelikož muži na konci loňského roku (2011) končila platnost průkazu ZTP, půjčil  si v prosinci (2011) od známého z Brna, který je mentálně postižený, jeho průkaz. Pak si bez jeho vědomí v jedné z brněnských provozoven nechal průkaz okopírovat. Okopírované strany po vystřižení přiložil k sobě. Fotografii známého přelepil svojí fotkou. Nakonec průkaz opatřil hologramem ze své původní  průkazky ZTP.
Na padělaný průkaz se muži 16. května 2012 podařilo na pokladně na hradeckém vlakovém nádraží uplatnit slevu na jízdném ve vlaku. Ten den kolem jedné hodiny odpoledne nastoupil v Hradci Králové do rychlíku jedoucího do Prahy. Před stanicí v Chlumci nad Cidlinou po něm průvodčí požadovala po předložení jízdenky v hodnotě 48 korun také doklad opravňujícího k uplatnění slevy na jízdném. Kontrolou dokladu zjistila, že je průkaz padělaný, a proto jej muži odebrala. V průhledném pouzdře byly totiž uloženy dva samostatné papíry, na kterých byly kopie z nějakého dokladu ZTP. Navíc tyto papíry nebyly k sobě slepeny. Přitom měl i špatně nalepenou fotografii a další nesrovnalosti. Muž jí přitom tvrdil, že na průkaz jezdí deset let a nikomu to prý nikdy nevadilo. Nakonec žena celou skutečnost oznámila na policejní linku tísňového volání 158. V Chlumci si pak černého pasažéra vyzvedli policisté.

Po zjištění jeho totožnosti se nakonec policistům k padělání průkazu ZTP přiznal. Tvrdil, že padělaný průkaz za účelem získání slevy na jízdném použil poprvé. Padělateli za výše uvedené jednání může podle zákona hrozit až tříletý trest odnětí svobody.

nprap. Anna Pešavová - 31. května 2012 (14:10) 

vytisknout  e-mailem