Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Padělal dokumenty

ZLÍNSKO: Hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody.  

Policisté ze zlínského oddělení hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže z Uherskobrodska. Toho obvinili ze spáchání přečinu padělání a pozměňování veřejné listiny.
A co vlastně muž zfalšoval? Pracoval pro stavební společnost a měl za úkol vyřídit několik záležitostí týkajících se stavebního řízení. Aby celé řízení urychlil, rozhodl se padělat některé důležité dokumenty. Šlo o stanoviska vystavená jakoby Krajskou hygienickou stanicí Zlínského kraje a Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje. Tyto falzifikáty vytvořil podle jiných, originálních dokumentů. V těch však změnil údaje, spisové značky a naskenoval do nich podpisy s razítky. Celkem takto padělal pět důležitých dokumentů, které úřadům předložil jako pravé.
Úkony trestního řízení zlínští kriminalisté zahájili na konci ledna tohoto roku. Již v  polovině února policisté z oddělení hospodářské kriminality provedli u podezřelého muže domovní prohlídku a prohlídku jiných prostor a pozemků. Při těchto úkonech kriminalisté zajistili kromě důležitých písemností také počítače, na kterých pachatel dokumenty falšoval. Čtyřiatřicetiletý muž se k činu přiznal a uvedl, že chtěl především ušetřit čas, zkrátit dobu stavebního řízení a uspíšit tím dobu zahájení stavebních prací. Asi si ani neuvědomil, jaké následky toto jednání bude mít. Vyšetřování, domovní prohlídky, zajištění výpočetní techniky a v neposlední řadě také jistá společenská degradace a znevážení jména nejen své vlastní osoby, ale také společnosti, ve které pracoval. Navíc není vyloučeno, že za spáchání trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny skončí muž za mřížemi. Zákon na tento přečin pamatuje až tříletým trestem odnětí svobody.
 
 
 
5. března 2014, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem