Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Pachatelku sériových krádeží dopadli policisté na Turnovsku

SEMILSKO – Visací zámky, které při vloupání odstraňovala, nahrazovala novými a do objektů se vracela 

Semilští policisté v předchozích dnech odvedli skutečně bravurní práci, když se jim podařilo ustanovit a následně i zadržet 59letou pachatelku sériových vloupání do garáží za účelem krádeží majetku, který skýtaly. Způsob, jakým tuto trestnou činnost páchala, byl prostý. Vždy si vyhlédla garáž, na které byl umístěný obyčejný visací zámek. Ten následně nezjištěným způsobem odstranila a násilně vstoupila do objektu, ze kterého odcizila vše, co mělo nějakou hodnotu a bylo možné dále zpeněžit. Jednalo se o lyže, zimní řetězy, ale kupříkladu i dílenský svěrák. Nezůstalo však pouze u drobných předmětů, žena dokázala sama odcizit nejen litá kola i s pneumatikami, plechové disky v hojném množství, ale i dopravní prostředek. Konkrétně se jednalo o malý motocykl.

Nejkurióznějším na celém jednání pachatelky však byla skutečnost, že poté, co z objektu sejmula původní zabezpečení ve formě visacího zámku, tento si v převážné míře z místa odnesla a při odchodu, kdy už byla značně obtěžkána nabytým lupem, místo opětovně zajistila zámkem novým, který naopak přinesla. Jednala tak především proto, aby nepřilákala pozornost zvědavců a mohla se vrátit pro případné další předměty, kterými se chtěla obohatit.  Jenže jak praví známé přísloví: „ Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne“.  Přesně tak tomu bylo i v tomto případě, kdy žena z Teplicka učinila hned několik zásadních chyb a kriminalisté se díky nim dostali na horkou stopu, která je zavedla právě k osobě pachatelky. Zaměřili se totiž na webové portály, kde dochází k bazarovému prodeji zboží a záhy byli úspěšní a několik kusů odcizených předmětů zde nalezli.

Více již nebylo nač čekat a kriminalisté ženu dne 11. února zadrželi ve chvíli, kdy se snažila opustit Turnovsko. V danou dobu již věděli, že se dopustila minimálně dvanácti takovýchto skutků nejen na území Libereckého kraje. Svým jednáním způsobila majitelům objektů škodu za bezmála 180 000,- Kč.  Překvapení na ni však čekalo ještě v době, kdy si přebírala usnesení o zahájení trestního stíhání, vydané vyšetřovatelem.  Samotná výroková část totiž obsahovala nejen sdělení obvinění z přečinu krádeže, ale i přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. V době, kdy byla zadržena, totiž mimo jiné usedla za volant automobilu, ačkoliv jí byl rozsudkem příslušného Okresního soudu vysloven platný zákaz řízení všech motorových vozidel. Na rozhodnutí soudu si již obviněná počká na svobodě. V případě pravomocného odsouzení může strávit za mřížemi až pět let.

21.2.2022
nprap. Adéla Fialová
Tiskové oddělení KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem