Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Pachatelé trestné činnosti odsouzeni

Přinášíme informace o pravomocných rozsudcích ve zpracovaných případech. 

            V listopadu roku 2008 jsme zveřejnili informaci, že policisté brněnské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování zaslali státnímu zástupci návrh na podání obžaloby na 43letého K.V. z Brna. Ten se měl dopustit trestného činu podvodu dle § 250 odst. 1 a 2 trestního zákona a trestného činu nedovolená výroba a držení státní pečeti a úředního razítka dle § 176a trestního zákona.
            Tento muž se měl trestné činnosti dopustit tím způsobem, že v únoru roku 2008 kontaktoval 24letého muže z Brna, kterému nabídl vymazání tzv. trestných bodů z evidenční karty řidiče prostřednictvím svého známého – údajného zaměstnance Magistrátu města Brna. Přitom vystupoval pod smyšleným jménem a požadoval po muži částku ve výši 50 tisíc korun určenou na úplatek. Několik dní poté se sešel s tímto mužem v Obchodní galerii Vaňkovka v Brně, kde převzal částku 28 tisíc korun jako zálohu, s tím, že zbytek peněz obdrží až po vymazání trestných bodů. Po převzetí finanční částky byl však zadržen policií. Při zadržení měl muž u sebe napodobeniny několika kulatých razítek s vyobrazením státního znaku. Věc byla kvalifikována jako trestný čin podvodu zejména z důvodu, že obviněný neměl žádnou možnost ovlivnit vymazání zápisu trestných bodů v evidenční kartě řidiče, ale z jeho strany se jednalo o snahu obohatit se na základě podvodné nabídky.
            Městský soud v Brně rozhodl v hlavním líčení, že se pachatel těchto trestných činů odsuzuje k trestu odnětí svobody v trvání 6 měsíců (s podmíněným odkladem na 18 měsíců) a také mu byl mu uložen peněžitý trest ve výši 28 tisíc korun. Rozsudek je již pravomocný.
 
            Další případ, který byl veden na brněnské expozituře Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, a který skončil rozsudkem Krajského soudu v Brně, pochází z roku 2004. V té době jednatel obchodní společnosti z Brna, 40letý T.F., ve dvou případech podvodně vylákal od Finančního úřadu Brno I nadměrný odpočet DPH v celkové výši 9,5 milionu korun. Podnikatel předstíral nárok na tento odpočet tím způsobem, že provedl fiktivní nákup výrobků a jejich prodej a vývoz do Velké Británie, přičemž při vývozu zboží do jiné země EU dochází k osvobození od DPH. K žádnému obchodu a následně zdanitelným plněním, tak jak byla deklarována, však nedošlo.
            V této souvislosti byl odsouzen i 53letý P.S. z Brna, který k výše uvedeným obchodním transakcím vystavil několik smyšlených faktur. Toho se dopustil ve snaze pomoci výše popsanému pachateli získat nadměrný odpočet z DPH, ačkoliv si byl vědom, že právní úkon byl pouze předstíraný a ke zdanitelnému plnění v těchto případech nikdy nedošlo.
            Oba muži byli odsouzeni za spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby dle § 148 odst. 2, 4 trestního zákona, resp. za pomoc k tomuto trestnému činu, k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání šesti, resp. pěti roků a k zákazu činnosti spočívajícímu v zákazu výkonu funkce statutárního zástupce obchodních společností a družstev na dobu čtyř, resp. tří roků. Rozsudek je již pravomocný.
           
 
                                                                                                                      pplk. Mgr. Roman Skřepek
                                                                                                                            rada ÚOKFK SKPV

vytisknout  e-mailem