Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatele policisté rychle vypátrali

JIHLAVSKO: Muži se pokusili vloupat do prodejny 

Policistům se podařilo objasnit případ, při kterém se minulý týden pokusili pachatelé vloupat do prodejny v Jihlavě. Ačkoli se jim nepodařilo nic odcizit, rozbitím dveří vznikla škoda přibližně za deset tisíc korun. Policisté dopadli podezřelé muže, kteří čelí obvinění ze spáchání dvou trestných činů. Jeden z nich, soudně trestaný recidivista, skončil ve věznici. Vzhledem k tomu, že čin byl spáchán v době vyhlášení nouzového stavu, hrozí oběma mužům přísnější tresty.

K případu došlo ve čtvrtek 8. října na ulici nedaleko centra města. Kolem druhé hodiny v noci přišli k prodejně pachatelé a pokusili se do objektu vloupat. Využili k tomu kus dlažby, kterou zabalili do části oblečení, a jeden z nich to celé hodil na prosklené dveře. Spuštění systému zabezpečení prodejny jim ale jednání překazilo a pachatelé utekli. Následně přijali policisté oznámení a případ začali okamžitě prověřovat. Po podezřelých v lokalitě pátrali, místo činu ohledali, zajistili stopy a provedli šetření. Případ prověřovali policisté obvodního oddělení ve spolupráci s jihlavskými kriminalisty. Na základě operativní činnosti a výborné místní i osobní znalosti se jim v krátké době podařilo zjistit totožnost mužů a oba dopadnout. Jedná se o muže ve věku osmnáct a jednadvacet let.

Mladé muže kriminalisté zadrželi a oba byli umístěni do policejních cel. Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař jejich trestní stíhání. „Muži byli obviněni ze spáchání zločinu krádeže ukončené ve stádiu pokusu a přečinu poškození cizí věci,“ řekl npor. Ing. Bc. Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, činu se dopustili v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav, což je obzvláště přitěžující okolnost. Starší z obviněných mužů byl v minulosti již soudně trestán, naposledy byl odsouzen k trestu odnětí svobody, který měl aktuálně nastoupit. Dále se v druhé polovině září dopustil ještě krádeží ve dvou prodejnách v jihlavském obchodním centru. Další cesta tak pro jednadvacetiletého obviněného muže vedla za doprovodu policistů přímo do věznice. Druhý obviněný, osmnáctiletý muž, je stíhán na svobodě.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchaný čin lze uložit trest odnětí svobody až na osm let.

V současné době může mít případné porušení zákona pro pachatele horší následky. V případě krádeže spáchané v době, kdy je na území republiky vyhlášen nouzový stav z důvodu nemoci, která vážně ohrožuje život nebo zdraví lidí, se jedná o obzvláště přitěžující okolnost a pachateli hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

15. října 2020

vytisknout  e-mailem