Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatele policisté dostihli a zdrželi

JIHLAVA: Rozbil výlohu, vloupal se do auta a poté se snažil utéct. 

Jihlavským policistům se podařilo dopadnout muže, který v pondělí 14. března ve večerních hodinách v Jihlavě nejprve rozbil výlohu a poté se vloupal do vozidla.
Před devátou hodinou večer přijali policisté na tísňové lince 158 oznámení od občana, který si na ulici Jiráskova všiml podezřelého muže. Neznámý muž se vloupal do vozidla Škoda Favorit a s odcizenými věcmi se snažil z místa utéct. Svědek sledoval jeho směr a policejní hlídce, která přijela během několika minut, podal o pachateli a lokalitě, kde se nachází, důležité informace.Policisté podezřelého muže vypátrali na ulici Kainarova. Když spatřil policejní hlídku, začal před ní okamžitě utíkat. Policisté ho po několika metrech dostihli a zadrželi“, řekl zástupce vedoucího Obvodního oddělení Jihlava npor. Daniel Besta DiS.
Odcizené věci u sebe muž neměl. Okolí propátral policejní psovod se služebním psem. Odcizené věci se jim podařilo nalézt u objektu, kam je muž při útěku přes plot odhodil. „Zadržený muž byl pod vlivem alkoholu. Policisté mu při dechové zkoušce naměřilihodnotu 2,12 promile alkoholu“, uvedl npor. Besta. Jak dále dodal, dvacetiletého muže policejní hlídka převezla na protialkoholní záchytnou stanici.
Na místě provedli policisté šetření a zjistili, že muž u vozidla Škoda Favorit rozbil skleněnou výplň okna dveří. Z automobilu odcizil zadní kryt zavazadlového prostoru s reproduktory a autorádio. Při odhození věcí došlo k poškození reproduktoru. Odcizené věci policisté zadokumentovali a následně si je převzala majitelka.
Dále policisté zjistili, že vloupání do vozidla není jediným trestným činem, který muž toho večera spáchal. Kolem půl deváté večer se muž nacházel na ulici Havlíčkova u budovy obchodního domu. Na venkovní část výlohy hodil úmyslně část betonové dlažby a utekl. Škoda na poškozené výloze byla předběžně vyčíslena na více než třináct tisíc korun.
Policejní inspektor sdělil zadrženému muži podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Případ policisté šetří ve zkráceném přípravném řízení.
 
Svědek, který vloupání do vozidla oznámil, se zachoval velmi správně a i díky němu se pachatele podařilo dopadnout. Pokud se osoba stane svědkem protiprávního jednání, je důležité, aby to okamžitě oznámila policistům. Pokud to situace umožňuje, může pachatele z bezpečné vzdálenosti sledovat. Nedoporučujeme svědkům, aby se pachatele pokoušeli sami zadržet. Pro policisty je nejdůležitější, aby svědek poskytl co nejvíce informací k popisu pachatele a směru jeho útěku.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
16. března 2010

vytisknout  e-mailem