Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatelé okradli dvě seniorky

JIHLAVSKO: Policisté na seniory apelují, aby byli ve vztahu k cizím lidem více obezřetní 

Policisté přijali včera oznámení o dvou případech okradení seniorů. Pětaosmdesátiletá žena z obce na Třešťsku přišla o šedesát tisíc korun, osmasedmdesátiletou seniorku z Telče okradla pachatelka o více než sedmdesát tisíc korun.

První žena byla okradena již ve středu 6. ledna, případ byl oznámen až druhý den. Pachatel přišel kolem půl sedmé večer k rodinnému domu seniorky v obci na Třešťsku a zaklepal na okno, které žena otevřela. Dále požádal o vodu k napití a seniorka ho pustila do domu. Neznámý muž poté využil nestřeženého okamžiku, v místnosti odcizil peněženku s penězi a odešel. Následně seniorka zjistila, že byla okradena, a ve čtvrtek byl případ oznámen na policii.

V druhém případě došlo ke krádeži v Telči. Ve čtvrtek 7. ledna přišla do místa bydliště osmasedmdesátileté seniory neznámá žena. Po jedné hodině odpoledne se do jejího bytu dostala pod smyšlenou legendou, že je pracovnice sociálního zabezpečení, a že jde vrátit přeplatek za sociální pojištění. Pachatelka vyndala dvoutisícovou bankovku a žádala vrácení jednoho tisíce korun. Seniorka pro požadované peníze došla a pachatelka tak zjistila, kde má peníze uložené. Neznámá žena poté částku přes sedmdesát tisíc korun odcizila a z bytu odešla. Když seniorka zjistila, že jí peníze chybí, obrátila se na policii.

V obou případech policisté ihned po přijetí oznámení provedli šetření a po pachateli začali pátrat. Místa činu ohledali a zajistili stopy. Dále policisté zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestného činu krádeže, v druhém z případů navíc ještě ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. Oba případy policisté prověřují a po pachatelích pátrají.

Policisté by chtěli na seniory opětovně apelovat, aby byli ve vztahu k cizím lidem nebo k osobám, u nichž si nemohou osobně ověřit jejich totožnost, více obezřetní.

Senioři by neměli otevírat dveře domu nebo bytu, aniž by se předem přesvědčili, kdo za nimi je. V žádném případě by neměli neznámé osoby zvát do svých domovů a při každém opuštění domu by za sebou měli uzamknout dveře. Zvláště senioři žijící sami v rodinných domech by měli zamykat už vstupy na pozemek domu a dále být důslední v zamykání dveří vedoucích do domu. Mít zamčené vstupní dveře je vhodné i v době, kdy je senior v domě.

Pozor je nutné si dát zvláště na podvodníky, kteří se zkoušejí do domů dostat s legendou, že potřebují vodu k napití či do vozidla, využít toaletu, poskytnout péči svému dítěti či peníze pro kamaráda, který je zraněný v nemocnici.

V případě příchodu osoby, která vystupuje jako pracovník různých organizací, úřadů či služeb, by si měli senioři nechat předložit průkaz nebo zavolat na úřad nebo instituci, na kterou se odvolává. Po dobu ověřování údajů je nutné, aby neznámá osoba zůstala v každém případě před bytem a nedostala se do jeho vnitřních prostor. Není vhodné zvát do svých domovů ani osoby, které nabízejí nejrůznější služby nebo “výhodné“ nákupy například nádobí, pomůcek pro odpočinek a relaxaci.  

Pokud v blízkosti svého bydliště spatříte pohyb podezřelých osob, oznamte tuto skutečnost na linku 158. Pokud se stanete obětí zloděje, okamžitě si zapište popis osoby a typ vozidla, jeho registrační značku a barvu. Při pátrání po pachateli jsou takovéto indicie velice důležité.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

8. ledna 2016

vytisknout  e-mailem