Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel způsobil při vloupání do auta škodu přes sto tisíc korun

JIHLAVSKO: Riziko vykradení vozidla lze snížit  

Škoda přes sto tisíc korun vznikla majiteli vozidla, do kterého se pachatel vloupal v noci ze středy 8. ledna na čtvrtek. Automobil Škoda Octavia stál na parkovišti za domem na ulici Vančurova v Jihlavě. Pachatel z vozidla demontoval a odcizil airbag umístěný na volantu, dále si odnesl peněženku s finanční hotovostí, osobními doklady a platebními kartami. Ze zavazadlového prostoru odcizil osciloskop, počítač, finanční hotovost v cizí měně, externí harddisk, notebook s taškou a další drobnosti. Krádeží způsobil pachatel celkovou škodu přes 110 tisíc korun. Případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, po pachateli intenzivně pátrají.
 
V loňském roce došlo v době od ledna do konce listopadu na Jihlavsku k 157 krádežím věcí z vozidel, objasnit se policistům podařilo téměř dvacet procent případů. Při krádežích vznikla majitelům automobilů celková škoda přes pět milionů korun.
 
Riziko vykradení vozidla může každý člověk snížit tím, že nebude v době své nepřítomnosti nechávat v automobilu odložené cenné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, autorádia, navigace, osobní doklady nebo doklady od vozidla, peněženky a ani další věci jako je např. oblečení. I zdánlivě bezcenná věc může pachatele nalákat a škoda pak majiteli vznikne poškozením vozidla. Pokud ve vozidle zůstane v době nepřítomnosti jeho osádky nějaká cenná věc, její majitel vždy značně riskuje, že o ni přijde, skutečným hazardem je ukládání věcí ve vozidle tak, že jsou viditelné zvenku. Když nemůže řidič vozidlo zaparkovat v garáži nebo na hlídaném parkovišti, je lepší dát přednost parkování na dobře osvětlených místech, nejlépe poblíž domu.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
10. ledna 2014

vytisknout  e-mailem