Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel zemřel - spáchal sebevraždu

KRAJ VYSOČINA: Prověřování úmrtí dvou dětí skončilo odložením případů 

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se od loňského roku zabývali prověřováním dvou velice závažných případů, při kterých zemřely dvě nezletilé děti v obci Zašovice na Třebíčsku. Obě prověřování byla v souladu s ustanovením trestního řádu ukončena.
 
Rozsáhlé a především velice náročné prověřování odstartovalo loni v červenci úmrtím pětiletého chlapce. Chlapec zemřel na následky rozsáhlého poranění v sobotu 16. července 2011 v brněnské nemocnici. Lékaři nemocnice ale pojali podezření, že jde o úmrtí, na kterém by mohla nést svoji míru zavinění cizí osoba, a proto na případ okamžitě upozornili policii. „Začali jsme se případem zabývat. Měli jsme dokonce vážné podezření, že by mohlo dítě být dlouhodobě týrané. Matka chlapečka i její druh ale od samého začátku vyšetřování jakoukoliv vinu odmítali a shodně tvrdili, že chlapeček si vážná zranění přivodil sám nešťastnou náhodou, když spadl na zahradě z traktoru,“ uvedl vyšetřovatel případu kpt. Mgr. Michal Laška.
 
Před kriminalisty tak stálo velmi obtížné a rozsáhlé prověřování, v rámci něhož vyslechli velké množství svědků, nechali si vypracovat několik znaleckých posudků z oblasti soudního lékařství a přikročili také k rekonstrukci případu, která se uskutečnila přímo v místě bydliště zemřelého chlapečka. „Rekonstrukcí jsme zjišťovali všechny okolnosti, které poranění předcházely, a také jestli si dítě mohlo zranění způsobit tak, jak jej popisují rodiče, nebo se všechno stalo jinak,“ doplnil ke smyslu prováděné rekonstrukce vyšetřovatel případu.
 
Po náročném procesu prověřování krajští kriminalisté případ ukončili. Úmrtí chlapce jsme od samého počátku prověřovali pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Z provedených znaleckých posudků vyplynulo, že pád z traktoru nezpůsobil u chlapce zranění, na jehož následky zemřel, ale že poranění musela způsobit svým jednáním cizí osoba. „Dalším důkladným prověřováním jsme zjistili, že chlapce den před jeho převozem do nemocnice fyzicky potrestal jeho nevlastní otec. A právě toto poranění mělo za následek jeho úmrtí. Zabývali jsme se také možností, zdali se na způsobeném zranění nepodílela ještě nějaká další osoba, ale tuto možnost naše prověřování neprokázalo,“ doplnil k postupu vyšetřovatele plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Ve stejné rodině došlo o několik měsíců později k další tragédii. Ve středu 14. prosince 2011 jsme přijali oznámení, že v obci Zašovice došlo k úmrtí dvou osob - devětadvacetiletého muže a jeho devítiměsíční dcery. K objasnění příčin úmrtí byla nařízena v obou případech soudní pitva. Výsledky soudní pitvy jednoznačně prokázaly, že holčička zemřela násilnou smrtí a muž spáchal sebevraždu.
 
„Případ úmrtí devítiměsíční holčičky jsme od samého počátku prověřovali pro podezření ze zločinu vraždy. V rámci všech provedených úkonů se v průběhu prověřování podařilo prokázat, že pachatelem vraždy kojence je devětadvacetiletý vlastní otec holčičky,“ uvedl k druhému případu vyšetřovatel kpt. Mgr. Michal Laška z odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Trestní řízení muselo být v obou případech podle ustanovení trestního řádu odloženo pro nepřípustnost, neboť pachatel zemřel - spáchal sebevraždu. K žádným dalším okolnostem, které se obou těchto případů týkají, se již nebudeme blíže vyjadřovat.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
31. července 2012
 

vytisknout  e-mailem