Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Pachatel série loupežných přepadení dopaden

ZLÍNSKO: Neměl práci, tak loupil v hernách.  

Zlínským kriminalistům se minulý týden podařilo vyřešit sérii loupežných přepadení, která se stala na Zlínsku během posledních pěti měsíců letošního roku. Po pachateli těchto skutků kriminalisté pátrali již od půlky ledna. Tehdy se totiž v jedné z napajedelských heren odehrálo první přepadení. Asi hodinu po poledni vešel dovnitř muž s kapucí na hlavě, u baru vytáhl z kapsy nůž a se slovy „Dej mi peníze a nic se ti nestane“ požadoval po ženě za barovým pultem finanční hotovost. Vystrašená žena mu tenkrát vydala více než dvacet tisíc korun.
Asi o tři týdny později se něco podobného odehrálo i v Otrokovicích. A opět byl lupičem muž s kapucí na hlavě a s nožem v ruce. I odtud si odnesl několik tisíc a zmizel. (http://www.policie.cz/clanek/obe-loupeze-ma-zrejme-na-svedomi-jeden-pachatel.aspx)
Následující téměř tři měsíce se žádná podobná loupež nestala. Další přepadení herny se událo v dubnu ve Zlíně. I tentokrát byl pachatelem mladý muž vysoký asi 180 cm s kuchyňským nožem v ruce. Pouze zimní bundu vyměnil za tmavou mikinu s kapucí. Také odtud si odnesl několikatisícovou finanční hotovost. Kriminalisté si již byli téměř jisti, že lupičem je jeden a tentýž muž. Stále se jim však nedařilo zjistit, o koho se jedná.
Uběhl další měsíc a policisté opět vyjížděli k loupežnému přepadení herny, tentokrát opět v Otrokovicích. Stejné město jako při druhé loupeži, ale jiná herna. Vše však probíhalo v podstatě totožně jako v předešlých případech. Dovnitř vstoupil muž v mikině s kapucí na hlavě a po obsluze požadoval vydání peněz. Nůž v ruce pachatele byl dostatečným důvodem k tomu, aby mu přepadená žena do připravené igelitky vhodila číšnický flek. Ihned poté pachatel z herny utekl. Až v autě lupič zjistil, že ve fleku bylo jen několik stokorun. To bylo málo. Nastartoval tedy auto a odjel do Brna. Tam si objížděl herny, ale najednou mu chyběla odvaha. Zastavil tedy na parkovišti a přespal v autě. Brzy ráno vstal, auto zaparkoval v jedné z bočních ulic Brna a šel hledat vhodnou hernu. Nemusel jít ani daleko a jednu takovou našel. A situace se opakovala. Kapuce na hlavě, nůž v jedné ruce, igelitka v ruce druhé… „Tohle je přepadení, dej sem všechny peníze!!!“. Číšnický flek s několikatisícovou hotovostí zapadl do připravené igelitky a muž se dal na útěk. A takto by možná vyloupil několik dalších heren. Ale tentokrát pomohla policistům i troška štěstí. V momentě, kdy pachatel vybíhal z herny, projížděla okolo policejní hlídka. Ta prozatím o přepadení neměla ani ponětí, přesto muže sledovala až k opodál zaparkovanému vozu. Policisté muže zkontrolovali, a jelikož v tuto chvíli ještě nemohli vědět, že před pár minutami byla přepadena nedaleká herna, kontrolu ukončili a muž odjel. Již však neodjel jako bezejmenný a smyčka se tedy utahovala víc a víc.
O několik hodin později již bylo jasné, že loupež v Brně spáchal sedmadvacetiletý muž ze Zlína. A ještě tentýž den si pro pachatele policisté přijeli. Modus operandi brněnské loupeže výrazně připomínal čtyři předcházející loupežná přepadení na Zlínsku. Zlínským kriminalistům se všechny loupeže podařilo spojit a pachatel se k nim pod tíhou důkazů nakonec i sám přiznal.
Motivem k loupení byl nedostatek peněz, ztráta zaměstnání a výčitky, že se nedokáže jako správný muž postarat o rodinu. Alespoň to uváděl pachatel policistům během výslechu. Nyní všeho lituje a slibuje úhradu způsobených škod. Za pětinásobnou loupež však musí očekávat i adekvátní trest, a to v krajním případě i trest odnětí svobody až na deset let.
 lupič1.jpg
 
6. června 2013, nprap. Petr Jaroš

vytisknout  e-mailem