Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel se vloupal do bytu, když byli jeho obyvatelé na dovolené

JIHLAVSKO: Rady jak riziko vloupání snížit 

Policisté pátrají po pachateli, který se v Jihlavě vloupal v průběhu minulého týdne do bytu na ulici Březinova. V době od konce prosince do sobotního odpoledne 4. ledna, kdy byli jeho obyvatelé na dovolené, vnikl pachatel do bytu a odcizil finanční hotovost v české i cizí měně, potraviny, varnou konvici a další věci v celkové hodnotě přes sedmnáct tisíc korun. Když po příjezdu zjistili obyvatelé bytu vloupání, oznámili případ na policii. Policisté místo činu ohledali a zadokumentovali, stopy zajistil kriminalistický technik, dále provedli policisté šetření a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu porušování domovní svobody. Po pachateli policisté intenzivně pátrají.
 
V loňském roce došlo na Jihlavsku v období od ledna do konce listopadu k dvaceti vloupáním do bytů, z nichž se policistům podařilo patnáct procent případů objasnit, a dále k dvaačtyřiceti vloupáním do rodinných domů, z nich policisté dopadli pachatele v téměř čtvrtině případů.
 
Vzhledem k tomu, že na nadcházející období plánují někteří lidé zimní dovolenou, chtěli bychom apelovat na jejich větší opatrnost a důslednost při zabezpečení bytů a domů před odjezdem.
 
Co je důležité před odjezdem na dovolenou
Není vhodné sdělovat termín odjezdu na dovolenou předčasně a bezdůvodně někomu říkat své majetkové poměry. Zvláště riskantní je zveřejňovat dobu odjezdu na dovolenou na sociálních sítích, kam má přístup velké množství lidí. Zejména na Facebooku má mnoho osob velmi konkrétní informace o místě bydliště a o svém majetku a v kombinaci s informací o přesném termínu odjezdu se riziko vloupání do bytu nebo domu výrazně zvyšuje. Pozornost je nutné věnovat také dětem, kterým by rodiče měli vysvětlit, že nesmějí údaje o bydlišti a termín odjezdu na dovolenou zveřejňovat na sociálních sítích nebo tyto informace komukoli bezdůvodně sdělovat. Je také vhodné jim důvod řádně vysvětlit, tak aby si děti uvědomily případné důsledky.
Po dobu nepřítomnosti v místě bydliště by si měli občané své doklady, peníze a cenné věci, zejména šperky, uschovat nejlépe do bezpečnostní schránky nebo do domácího trezorku pevně zabudovaného ve zdi.
Důležité je zkontrolovat pečlivě všechna okna a dveře, zda jsou dobře zajištěné případně zamčené. Obyvatelé rodinných domů by neměli zapomínat ani na okna ve sklepních a půdních prostorách. Není dobré mít po dobu nepřítomnosti v bytě na oknech zatažené závěsy nebo stažené rolety a žaluzie.
V okolí především rodinného domu je dobré uschovat žebříky a jiné nástroje, které by pachatel mohl použít při vloupání do domu.
Svěřit klíče od bytu je vhodné spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
6. ledna 2014

vytisknout  e-mailem