Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Pachatel odcizil jízdní kolo

HAVLÍČKOBRODSKO: Kola je nutné před zloději důkladně zabezpečit 

Včera po třinácté hodině přijali policisté oznámení o krádeži jízdního kola, ke které došlo v Havlíčkově Borové. Dosud neznámý pachatel využil skutečnosti, že majitel nechal dámské jízdní kolo značky Kellys černošedé barvy nezajištěné, opřené o vrata garáže u rodinného domu. Pachateli tak stačilo patnáct minut, během kterých bylo kolo ponecháno bez dozoru. Majiteli vznikla krádeží škoda za čtyři tisíce korun.
Policisté místo krádeže ohledali a případ zadokumentovali. Případ šetří jako přestupek proti majetku a po pachateli i odcizeném kole pátrají.
 
V souvislosti s tímto případem policisté upozorňují, že zejména v letních měsících krádeží jízdních kol přibývá. Příležitost pro zloděje vzniká vždy, když se majitel vzdálí a kolo nechá venku bez dozoru a neuzamčené.  Pokud si cyklista kolo nechce nebo nemůže zajistit, měl by ho mít stále na očích. Jedná se například o případy, kdy při vyjížďce zastaví na občerstvení. Pokud majitelé kolo zamykají, měli by zvážit, k čemu a jak je kolo připoutané. Při odkládání kola je ho zapotřebí vždy upoutat zámkem k pevnému předmětu tak, aby bylo připevněno přes rám. Na místech, kde jsou ukotvené pevné stojany na kola, je vhodné využít tohoto stojanu a jízdní kolo k němu připevnit pevným lankovým nebo řetízkovým zámkem.
V některých případech je cíl pachatele použít odcizené kolo pouze ke své přepravě. Když ho poté již nepotřebuje, jízdní kolo kdekoli odloží.
Velice často jsou terčem zlodějů prostory v domech, kde mají majitelé svá kola uložená. V panelových domech jde zejména o sklepní kóje, kočárkárny, společné kolárny nebo chodby. Ke krádežím jízdních kol dochází také z garáží a kůlen.  Z těchto míst pachatelé kola kradou nejčastěji v noci. V panelových domech je důležité dbát na důsledné zamykání vchodových dveřía společných odkládacích prostor. Kolo je důležité vždy zajistit, i když je uložené v k tomuto účelu určené místnosti, na chodbě nebo ve sklepě.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
29. července 2014

vytisknout  e-mailem